BAĞLANTILAR
haberhan.com
GÜNDEM
Haberin Kaynağı
Çarşamba
ENGINAR YAPRAGI VE KEKIK'IN FAYDALARI YARARLARI KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR HALLER
ENGİNAR YAPRAĞI VE KEKİK
ENGİNAR YAPRAĞI (Cynarae folium)
Enginar bitkisinin ( Cynare scolymus L.) taze veya kurutulmuş dip yaprakları ( 80 cm uzunluk ve 40 cm eninde) kullanılır.
Bileşiminde: Cynarin, acı madde (cynaropikrin), flavonoid ve lutaolin bulunur.
Etkisi: Safra salgısını artırır.Ayrıca; Karaciğeri koruduğu ve yenilediği, pankreas çalışmasını artırdığı, kanda kolesterolü ve yağı düşürdüğü, iltihaplanmayı önlediği ve antioksidan olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.
Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan hazımsızlık şikayetlerinde ( Gaz, şişkinlik, mide yanması, ağrı vb.) kullanılır. Ayrıca; İştahsızlık, yüksek kolesterol, damar sertliği ve safra kesesi taşlarının önlenmesinde faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır.
Kullanılmaması gereken haller: Bilinen alerjisi olanlarda, safra yollarının tıkalı olması durumunda kullanılmaz. Safra kesesinde taş olanlar kullanmadan önce doktora danışmalıdır (Safra yolu tıkanabilir).
İstenmeyen (Yan)etkileri: Yok.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.
Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr kurutulmuş yaprak.
Kullanım şekli:
Çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kuru yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Yemeklerden 30 dakika önce bir fincan çayı tatlandırmadan içilebilir. Çayı içilirken ağızda biraz tutularak acılığı hissedilmelidir. Çayı soğuk hazırlanırsa daha acı ve daha etkilidir ve şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı yaprağı 150 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 2-3 saat bekletilir, süzülerek içilir. Kullanım süresi: 6 haftalık kullanım süresi önerilebilir.
Uyarı: Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Enginar yaprağı kullanılırken aynı zamanda taş anasonu kökü ve ısırgan kullanılmamalıdır.
KEKİK OTU (Thymi herba)
Kekik bitkisinin (Thymus vulgaris L., Thymus zygis) kurutulmuş yaprak ve çiçekleri birlikte kullanılır.
Bileşiminde: Esans (Thymol, carvacrol, p-cimen, 1,8-cineol, linalool), flavonoidler, triterpen ve tanen bulunur.
Etkisi: Çok güçlü bir bakteri ve virüs öldürücüdür (Bileşiminde bulunan thymol fenol faktörü üzerinden 20 değeri ile en güçlü antibakteriyel ve antiviral maddelerlendir.). Bronşlarda kramp giderici (Gevşetici) etki gösterir ve balgam söktürücüdür. (Tükürük ve mide salgısını artırdığı, ağrı dindirici etki gösterdiği yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.)
Kullanıldığı yerler: Boğmaca, bronşit ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılır. ( Gaz ve şişkinlikte çay ve ağız içi iltihaplı hastalıklarında gargara olarak da kullanılmaktadır.)
Kullanılmaması gereken haller: Yok.
İstenmeyen (yan, zararlı) etkileri: Yok.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok
Kullanım miktarı: Bir fincan çay için 1-2 gr kekik otu kullanılır, Günde birkaç fincan içilebilir. Sargı için 100 ml suya 5 gr kekik otu kullanılır.( Çocuklar için henüz resmi doz açıklanmamıştır. Pratikte yetişkinlerin kullandığı miktarın, 1-4 yaş arası üçte biri, 4-12 yaş arası yarısı, 12 yaşından büyük olanlarda ise yetişkinler kadar kullanılmaktadır. ESCOP monografisinde çocuklar için kullanım miktarı belirtilmiştir. Buna göre 1 yaşından itibaren günde 1-2 gr kurutulmuş kekik otu veya eşdeğeri kadar taze kekik otu kullanılabilir.)
Kullanım şekli:
Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay kaşığı kekik otu fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek sıcak olarak içilir. İhtiyaca göre günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilebilir. Öksürükte bal veya pekmezle tatlandırılarak içilir.
Buhar banyosu: Bir kaba 500 ml kaynar su konur, üzerine 1 çay kaşığı öğütülmüş kekik otu ilave edilir, büyük bir havlunun altında buharı solunur. Günde 2-3 defa yapılabilir.
Sargı olarak: 5 gr öğütülmüş kekik otu fincana konur, üzerine 100 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısımla bez ıslatılarak boğaz, göğüs veya sırta konur.
Uyarı: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, kalp ve guatr hastalığı halinde hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.
Etiketler:
Faydalı Bilgiler,
Sağlık
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder