Çarşamba

DEPRESYONA KARSI ALINACAK ONLEMLER BITKISEL KURLER SARI KANTARON KURU UYGULAMASI


DEPRESYONA KARŞI SARI KANTARON KÜRÜ

Dr. James Duke, kendisini mutsuz ve umutsuz hissedenlere ‘sarı kantaron’ çiceğini öneriyor. Onu, ‘meyan kökü’ ile birlikte ‘Yeşil Eczane’nin beş yıldızlı şampiyonu ilan ediyor.

Dr. James Duke, bitkileri araştırmak için Machu Picchu’ya doğru yola çıkar. Yanındaki meslektaşlarından biri, depresyon geçirdiğini söyler. Duke, ‘Yeşil Eczane’ adlı kitabında, arkadaşına neden ‘sarı kantaron’ çiçeğini önerdiğini şöyle anlatıyor: “Kendisinde derin bir keder, umutsuzluk, konsantrasyon eksikliği, dengesiz beslenme, uyku düzensizliği ve normalde zevk aldığı şeylerden hoşlanmama gibi, tüm klasik depresyon sendromlarını gözlemliyordu. Modern ilaçların faydası olmamıştı. Kendimi çok sık karşılaştığım o soruya hazırlamıştım: ‘Acaba bu duruma iyi gelecek bir ilaç biliyor musun?’ Her zamanki ihtiyatlı cevabımı verdim: “Eğer ben depresyonda olsaydım, sarı kantaron otunu denerdim.” Fakat bunun yanında meyan kökünden de bahsetmeden geçemem. Çünkü sarı kantaron da meyan kökü de ‘Yeşil Eczane’nin beş yıldızlı şampiyonudur.

B vitaminini ihmal etmeyin

Sinir taşıyıcılar, yani sinirler tarafından aralarında haberleşmek ve görevlerini uygun bir şekilde yerine getirmek için kullanılan kimyasallar, depresyonda çok önemli bir rol oynar. Beslenme uzmanları, yeterince B vitamini (folat ve B6 ile B12 vitaminleri) alımının, sinir taşıyıcı kimyasalların düzeyinin yüksek kalmasını sağladığını belirtmektedirler.
Folat benekli fasulye, kuru fasulye, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, bamya ve Brüksel lahanası gibi sebzelerde bolca bulunur. B6 vitamini ise en çok karnıbahar, suteresi, ıspanak, muz, bamya, soğan, brokoli, kabak kara lahana, lahana, Brüksel lahanası, bezelye ve turpta bulunur. Gıdalarınıza fenilalanin adlı aminoasidi de ekleyebilir-siniz. Yapılan bir araştırmada; B6 vitamini ve fenilalanin takviyeleri verilen ileri derecede depresyon hastalarının yüzde 75’inde, oldukça hızlı bir iyileşme görülmüştür. Ben bu tür besinlerin genel olarak doğal yollarla alınması taraftarı olduğum için, size dört tane zengin kaynak önermek istiyorum: Ayçiçeği, kuru fasulye, suteresi ve soya fasulyesi. Şimdi kuru fasulye, soya fasulyesi ve suteresiyle bir çorba hazırlayıp, üzerini de ayçiçeği ile süslemeye ne dersiniz?

DEPRESYONA KARŞI YEŞİL ECZANE

Herkes zaman zaman efkarlanır. Fakat depresyon, şiddetini hiçbir şekilde yitirmeyen ciddi bir bozukluktur. Depresyon tedavisi için bir doktora başvurmanız gerekir. Bu arada, size yararı olacak bazı bitkilerden de yararlanabilirsiniz.

Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra):
Veritabanımda meyan kökünden daha fazla anti depresan bileşikler içeren bir başka bitki daha yok! Fakat meyan kökünün, sarı kantaron gibi anti depresan olarak kullanıldığı bir halk hikayesi de duymadım. Bu çok garip bir durum. Meyan kökünün içerdiği bileşiklerden en az sekizi, güçlü anti depresan özellikler gösterir. Eğer depresyona karşı meyan kökü kullanmak isterseniz, yapacağınız bitki çaylarından herhangi birine biraz meyan kökü eklemeniz yeterli. Üç bardaktan fazlası, baş ağrısı, uyuşukluk ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Zencefil (Zingiber officinale):
Sıra dışı lezzetinin yanı sıra, zencefili anti depresan olarak kullandığınız diğer bitkilerle birlikte almanız için birçok neden var. Birçok halk hikayesinde, zencefilin anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanıldığı anlatılır ve ben bu hikayeleri zencefilin etkilerine inanacak kadar çok dinledim.

Semizotu (Portulaca oleracea):
İçerdiği magnezyum ve potasyum mineralleri, kalsiyum, folat (folik asidin doğal hali) ve lityum nedeniyle son derece güçlü bir anti-depresandır. özellikler gösteren maddeleri de bünyesinde bolca barındırır. Kuru ağırlığı dikkate alındığında, içeriğinin yüzde 16’sından fazlası anti-depresan maddedir. Bu nedenle ‘kedersizlik’ adını verdiğim salatamı marul, kazayağı, semizotu, kuzu budu ve suteresi ile hazırlıyorum. Üzerine biraz da, anti depresan bir mineral olan lityumu bünyesinde bolca bulunduran kekik ilave ettiğim zaman tamam oluyor.

Biberiye (Rosmarinus officinalis):
Biberiye yağı, aromaterapistlerin depresyon tedavisinde kullandıkları en önemli malzemelerden biridir. Depresyon tedavisinde kullanılmasını önerdikleri diğer bitkisel yağlar ise; bergamot, fesleğen, papatya, adaçayı, yasemin, lavanta, portakal çiçeği yağı, muskat ve ylang-ylang yağlarıdır. Bunların hepsi haricen kullanılır.

Ginko (Ginkgo biloba):
Araştırmalar, ginkonun depresyon hastaları ve özellikle yaşlılıktan dolayı beyne kan gidişinin azaldığı vakalarda yararlı olduğunu ortaya koydu. Günde 60-240 mg. arasında ginko alabilirsiniz ama bu miktarın üzerine çıkmayın. Daha yüksek dozların diyare, alınganlık ve huzursuzluk gibi yan etkileri olabilir.

Sarı kantaron (Hypericum perforatum):
Bitkinin, sarı çiçeklerinin görüntüsü bile depresyondaki bir insanın kendisini iyi hissetmesine yeter. Bitkinin halk arasında anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanıldığına dair çok sayıda halk hikaye anlatılır. Modern bilim, o zamanların herbalistlerinin haklı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Klinik çalışmalar, bu bitkinin içeriğindeki aktif bileşiklerden yalnızca bir tanesi olan ‘hipersi’nin anksiyete, depresyon ve değersizlik hissi gibi durumların tedavisinde çok önemli ilerlemeler sağladığını ortaya koydu. Çeşitli araştırmalar, sarı kantaronun, ciddi derecedeki depresyon hastalarının en büyük sıkıntısı olan uyku düzensizliklerini de tedavi ettiğini gösterdi. Alman araştırmacılar, hafif depresyon geçiren 105 hastaya sarı kantaron verdi. Bitkinin verilmediği aynı durumdaki bir grupla karşılaştırdıklarında, sarı kantaron verilen grubun daha iyi uyuduğunu ve daha az keder hali, savunmasızlık, umutsuzluk, bitkinlik ve baş ağrısı şikayetleri gösterdiği tespit edildi. Sarı kantaronu denemek isterseniz; bir bardak kaynamış suya ekleyeceğiniz bir-iki çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaronu on dakika kadar demlenmeye bırakın ve sonra için. Dr. Varro Tyler’e göre 4-6 hafta boyunca, günde 1-2 bardak alınırsa, sarı kantaron çayı son derece etkilidir. Fakat hamileyseniz sarı kantaron kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim