Perşembe

ARABA COCUK KOLTUGU KULLANIMI FIYATLARI OZELLIKLERI KURALLARI STANDARTLARI


Bebek Araba Koltuğu



Arabayla seyahat ederken çocuğunuzun, emniyetli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak için daima kemerle bağlandığına emin olun ve çocuğunuzu mümkünse bir çocuk koltuğuna bağlayın. Piyasada birkaç çeşit bebek/çocuk koltuğu satılmaktadır:

Grup 0: 10 kg’ın altındaki bebekler (yaklaşık 9 aylığa kadar) için. Bebeğinizin omuzlarının etrafından ve kucağının üstünden bağlanan, kemerleri üzerinde olan arkaya doğru bakan koltuklar. Bunlar genellikle arabaya emniyet kemeriyle sabitlenirler. Ön taraftaki hava yastığı bebekler için tehlikeli olduğundan arka koltuğa konmalıdırlar. Bebeğinizin bebek koltuğuna güvenli bir şekilde kayışlarla, bebek koltuğunun da arabaya emniyet kemeriyle bağlandığından emin olun.

Grup 0: 13 kg civarındaki bebekler için. Arkaya doğru bakan koltuklara benzeyen biraz daha büyük bir koltuk.

Grup 1: 9-18 kg (9 aylık ila 5 yaş civarındaki çocuklar için). Bu koltuklar, çocuğunuz 13 kg. oluncaya kadar arkaya doğru bakacak şekilde kullanılabilecek biçimde tasarlanmıştır. Yeteri kadar ağırlığa ulaştıklarında ve kendi kendilerine oturabilecek yeteneğe kavuştuklarında çocuk öne bakacak şekilde döndürülebilirler. Piyasada değişik çeşitleri bulunmaktadır.

Grup 2: 18-25 kg (5 ila 7 yaş civarındaki çocuklar için). Yükseltici koltuklar, çocuğu kaldırarak, arbadaki normal emniyet kemerleri ile çocuğun bağlanabilmesi için tasarlanmıştır. Bazıları katı yastıklara benzerken, bazıları da çocuk yeterli uzunluğa gelene kadar ilave destek sağlamak için çıkarılabilir arkalıklara sahiptirler. Piyasada çeşitli modelleri mevcuttur.

Grup 3: 22-36 kg. Destek yastıkları, normal emniyet kemerini takabilecek kadar uzun olmayan çocuklara küçük bir miktar yükseklik kazandırır. Piyasada iyi destek yastıkları bulunmaktadır.

(Bilgiler, Health24.com’dan alınmıştır)

Bebek/çocuk koltuğu seçmenin ipuçları:

* Sadece TSE (Türk Standardları Enstitüsü) ve CE onaylı bebek/çocuk koltuklarından alın. Koltuğun üzerinde ya da üzerindeki bir etikette standarda ait logoyu arayın.
* Bir araba kazasında bulunmadığından kesinlikle emin değilseniz, ikinci el bebek/çocuk koltuğu almayın. Araba kazaları koltuğa çocuğunuz için tehlikeli olabilecek ve sizin göremeyeceğiniz hasar vermiş veya koltuğu güçsüzleştirmiş olabilir. İkinci el bir koltuk satın almak daha ucuz olacağından, çocukları yakın bir zamanda çocuk koltuğu kullanma yaşını aşmış etrafınızdaki annelere sorun.
* Bebek/çocuk koltuğunu arabanıza nasıl takacağınızı bildiğinizden emin olun.
* Emin değilseniz mağazadaki görevliye sorun. Mağaza görevlileri ürün hakkında bilgi sahibi olacağından, koltuğun bir bebek mağazasından alınması en iyisidir.
* Piyasada iyi, ucuz bebek/çocuk koltukları satılmaktadır. Süslü bir koltuğa çok fazla para vermeyin, en iyi kullanıma ve iyi güvenlik özelliklerine sahip bir koltuk alın.

Bebeğinizi hastaneden eve getirdiğiniz ilk günden itibaren bebek koltuğunu kullanmaya başlayın. Çocuk koltuğunun bulunmadığı bir durumla karşılaşırsanız, çocuğunuzun normal emniyet kemeriyle ve mümkünse arabanın arka koltuğuna emniyetli bir şekilde bağlandığından emin olun. Kemerin omuz kısmı çocuğun nefes almasını engelliyor gibiyse bu kısmı çocuğunda arkasına atın ve kemerin kucağı saran diğer kısımını normal bir şekilde bağlayın. Acil bir durumda, bir yetişkin kucağında bebekle, emniyet kemeri hem bebeği hem de yetişkini saracak şekilde bağlanmış vaziyette, mümkünse arabanın arka koltuğunda seyahat edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim