Perşembe

SISMANLIGIN 8 TEMEL NEDENI DOKTOR ONERILERI ALINACAK ONLEMLER TEDBIRLER TAVSIYELER


Bu güne kadar hesap basitti: Çok fazla yemek ve az hareket etmek kocaman bir göbek demekti. Bu bilgiyi küçücük çoculların bilmesine rağmen değişen bir dünyada obezite azlmıyor aksine artıyor. Ancak; Endokroloji uzmanları şişmanlığa sebep olan yeni faktörler de keşfettiklerini de öğreniyoruz. Bilimadamları elbette ki ‘insanın yakabileceğin den fazla kalori edinmesi her zamanki gibi en büyük problemimiz’ diyor ancak, işin içinde başka faktörlerin olduğunuda belirtiyorlar.

Uyku Problemleri; yapılan araştırmalara göre bir çocuğun 12 saatlik uykudan fazla uyuması 3,5kat daha fazla şişmanlama riskine sahip olduklarını ortaya koyuyor. Bilim adamları uyku esnasında leptin hormonunun seviyesinin düşmesine bağlıyor.Uyku öncesi alınacak ılık bir duş,bir bardak sıcak süt rahatlatacağı, kronik bir uyku problemi varsa doktora danışılması öneriliyor.

Genetik Miras; açlığın sorumlusunun bazı genler olduğu düşünülüyor. Vücut ağırlığının yüzde yetmişine kadar olan kısmı genlerimize, sadece yüzde otuzluk bölününü çevre faktörüne borçluyuz. Doktorlar bu gen durumunu dengeleyecek ilaçların çıkacağı ancak beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.

Doğum kontrol hapları dışında pek çok ilaç fazla kiloya sebep oluyor.Eğer ilaç kullanımında kilo alma gibi bir endişe varsa doktorunuza danışın.

Klimalarda;Üşüdüğümüzde ve terlediğimizde vücudumuz ısıyı ayarlamak zorunda kalıyor.Bunun içinde enerji ihtiyacı oluyor.Farklı ısı ortamında çalışmak ve yaşamak yararlı.

Evlenmek’de bilhassa erkeklrde kilo alımına sebep oluyor, çünkü genelde yaşam içerinde beslenme düzene giriyor.

Yaşa bağlı olarak 20 yaş ortasına kadar her ay 300 gr ,25-30 yaşlarında daha hızlı kilo alınıyor.Bu nedenle yaşlandıkca kas egzersizlerine önem vermeliyiz.Çünkü kas gücünü arttırmak için proteine ihtiyaç vardır.

Sigara alışkanlığı bırakıldıktan sonra da daha da kilo alımı artıyor.Çünkü nikotin iştahı kesiyor ve metebolizma çalışmasını hızlandırıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların bilhassa ilk 6 ay çok dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Sigarayı bırakıp daha az yemek ve daha çok sipor yapmak en uygunu…

Stres’le ilgili, Amerika Chicago Üniversitesinde yapılan araştırma; özellikle kadınlar stres zamanında daha çok kilo aldıkları, çünkü stres sırasında vücut kortizol denilen bir madde salgıladığı ifade ediliyor. Bu da yağ hücrelerini harete geçiriyor ve enerjinin görevini yapmasını engelliyor. Stres süresi arttıca yağ deposu rezervi de artıyor. Kişinin zaman zaman birileriyle konuşması ve yazıya dökmek için zaman ayırması gerekiyor. Boston Üniversitasinde yapılan araştırma sonucuna göre gerilimden kurtulmanın en kolay kurtulmanın yolunun üzerine gitmek olduğu belirtiliyor.

İzah etmeye özetle çalıştığım konuların bilincine vararak hareket edilirse şişmanlamaksızın ve sağlıklı yaşama adım olmuş oluruz.

Not:Moda Dergisini Ocak 2009 sayılı alıntı yazısından

Etiketler : Bilim adamları tavsiyeleri, Doktor önerileri, Şişmanlama sebepleri, şişmanlamayı azaltacak önlemler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim