Perşembe
EKINEZYA VE GRIP TEDAVISI BITKISEL KURLER HAZIRLANISI UYGULANISI
EKİNEZYA VE GRİP TEDAVİSİ
Yılın herhangi bir döneminde her 60 kişiden birinin soğuk algınlığı geçirdiğini biliyor muydunuz?
Dr. James A. Duke, ‘Yeşil Eczane’ adlı kitabında yalnızca İngiltere’de herhangi bir günde 930 bin kişinin soğuk algınlığı çektiğini söylüyor: “Yenebilen Bitkiler ve Bahçeden Sofraya adlı kitabın yazarı olan dostum Cathy Wilkinson Barash, bir mektup yazmıştı. ‘Bana botanik bahçesindeki Yuan Hala’nın restoranında yediğimiz akşam yemeğinde verdiğiniz ekinezya tavsiyenizi titizlikle uyguluyorum’ diyordu. Ona burnunun akmaya başlayacağını anladığı an ekinezya almasını tavsiye etmiştim. Mektubunda bu tavsiyemi tutmaya başladığından beri, kendisinde en ufak bir nezle belirtisi görmediğini anlatıyordu. Teksas’taki Amerikan Botanik Konseyi’nin başkanı Mark Blumenthal, yaptığı bir açıklamada, ‘Dört yıldır hiçbir şekilde soğuk algınlığına yakalanmamamı sağlayan sarımsak, ekinezya ve altınmühür gibi bitkilere minnettarım’ diyordu.”
Uyuşukluğa neden olabilir
Dr. Duke, ekinezyayı çok sık kullandığını belirterek, şöyle devam ediyor: “Çünkü bu bitki, bağışıklık sistemini grip mikroplarına olduğu kadar, diğer hastalık mikroplarına karşı da güçlendirir. Bu faydalı bitkinin garip tarafı ise, çayının ya da tentürünün içilmesinden kısa bir süre sonra dilde uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olmasıdır. Fakat merak edilecek bir şey yok, çünkü bu tepkinin hiçbir zararı yoktur.
Fakat, ekinezya ne kadar etkili olursa olsun, mucizevi bir soğuk algınlığı ilacı değildir. Ekinezyayı bağışıklık sistemini güçlendirici bir ilaç gibi her gün almanıza gerek yok. Hastalığın başlamak üzere olduğunu hissettiğinizde kullanın.”
Anason (Pimpinella anisum):
Anason tohumunun balgam söktürücü etkisi onaylanmıştır. Dozun artırılması halinde, antiviral etkiler de göstermektedir. Birkaç çay kaşığı dövülmüş anason tohumunu, 250-500 ml. kaynar suya karıştırarak 10-15 dakika daha kaynatıp, süzerek anason çayı elde edebilirsiniz. Önerilen doz; sabah ve/veya akşam bir fincandır. Hem balgam sökmenize yardımcı olur, hem soğuk algınlığına karşı bir direnç oluşturur. Tadı da harikadır.
Zencefil (Zingiber officinale):
Birkaç yemek kaşığı ince doğranmış taze zencefil kökünün üzerine 250 ml. kaynar suyu dökün ve harika bir çay elde edin. Zencefil yaklaşık olarak bir düzine antiviral bileşik içerir. Diğer bileşenleri ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük giderici ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Turunçgiller ve C vitamini içeren diğer gıdalar:
Nezle ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için, birçok doktor ve herbalist günde dört kez 500 mg. C vitamini alınmasını öneriyor. Wisconsin Üniversitesi Solunum Virüsleri Araştırma Laboratuvarı’nda görev yapan salgın hastalıklar uzmanı Dr. Elliot Dick’in yaptığı bazı araştırmalar, bunun son derece yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Eğer C vitamini tedavisi uygulamaya karar verdiyseniz, tedavi sürecinde ishal belirtileri göstermeniz halinde aldığınız C vitaminin miktarını azaltın. Soğuk algınlığı tedavisi için ben de C vitamini kullanıyorum. Fakat C vitaminini haplardan değil, dünyadaki en zengin C vitamini kaynağı olan Amazon meyvesi camu-camu (Myrciaria dubia) yiyerek almayı tercih ediyorum. Kuşkusuz, sizin bu meyveyi henüz manav tezgahlarında bulma şansınız yok. Fakat biber, kantalup kavunu, ananas ve turunçgiller gibi diğer zengin C vitamini kaynağı sebze ve meyveleri her yerde bulabilirsiniz.
Dr. James A. DUKE
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder