Perşembe

DILARA KOCAK'TAN GUT HASTALARI VE HASTALIKLARI ICIN ALINMASI GEREKEN ONLEMLER TAVSIYELER TEDBIRLER ONERILER VE COZUM YOLLARI

GUT HASTALIĞI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

GUT HASTALIĞI İÇİN "SADECE ETi KISMAK" YETMEZ.

54 yaşındayım, gut hastasıyım. Doktorum ilaç kullanmadan önce perhiz yapmamı önerdi. Proteinli besinleri ve eti azalttım, biraz da fazla kilom var. Haftada 3 - 4 gün 45 dakika yürüyorum, bol su içiyorum. Haftada 3 - 4 kadeh rakı içerdim ama tamamen bıraktım. Tatlı genelde sevmem, ama tam olarak neler yemem gerektiği konusunda emin değilim. Bilgilendirirseniz müteşekkir olurum. Ahmet S. - Kütahya

Gut daha çok 40 yaş üstündeki - genellikle - şişman erkeklerde, alkol ve protein tüketimi fazla olan bireylerde görülür. Gut vücudumuzdaki ürik asit fazlalığından oluşur. Hastalığın gelişmesinde kırmızı et ve hayvansal proteinin aşırı tüketiminin etkisi var, ama tedavide bazı bitkisel kaynaklı besinler de sınırlanmak zorunda. Bol su içmeye lütfen devam edin, ürat kristallerini atmak için önemli, yürüyüş ve kilo verme de tedaviye olumlu etki yapar.

SINIRLI TÜKETİN
(Aşağıda önerilen besinlerden her gün SADECE BİRİ tüketilmelidir. Liste dışında kalan sebzeler rahatça tüketilebilir.)

(Günde sadece 1 seçim)
Yağsız dana eti, tavuk
veya hindi, balık 2 köfte kadar
Kuru baklagiller 8 çorba kaşığı
Karnabahar, ıspanak,
pazı, brokoli, brüksel
lahanası, semizotu 8 çorba kaşığı
Bezelye, kuşkonmaz veya
veya mantar 4 çorba kaşığı
Bulgur 8 çorba kaşığı

YEMEYİN!
-Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler (az yağlı / yağsız tüketilebilir)
-Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç)
-Sucuk, pastırma, sosis, salam
-Alkollü içecekler
-Havyar, midye, kalamar, istakoz, ançuez, sardalya
-Leblebi, kuruyemişler
-Tam yağlı peynirler (az yağlı / yağsız tüketilebilir.)
-Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler
-Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler (beyaz ekmek ve mısır ekmeği yenebilir.)
-Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek (yağsız sütten tatlı veya meyveli tatlı tercih edilebilir.)
-Kaymak, krema, mayonez
-Hayvansal yağlar (tereyağı, kuyruk yağ)
-Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan)

 
  
  



Uzm.Diyetisyen Dilara KOÇAK (Dilarakocak.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder