Perşembe

MODERN TIPTA EL BILEGINDEN ANJIYO NASIL YAPILIR UYGULANISI YONTEMI TEKNIKLERI FAYDASI KOMPLIKASYONLARI



EL BİLEĞİNDEN ANJİYO

EL BİLEĞİNDEN ANJİYO

Yıllardır kasıktan yapılan anjiyo girişimleri artık el bileğinden de başarılı bir şekilde uygulanıyor. Hasta bu sayede sabah anjiyo olup, öğleden sonra işine ya da evine dönebiliyor. Anjiyonun el bileğinden yapılmasıyla gündelik yaşantıya dönmek de kolaylaşıyor.

El bileğinden anjiyo yönteminde komplikasyonların da daha az olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen konuyla ilgili soruları yanıtladı.

El bileğinden anjiyo nasıl yapılıyor?

Anjiyo yapılacak cilt altı uyuşturuluyor ve işlem lokal anestezi altında yapılıyor. Kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmiyor. Sonrasında da bir sıkıntı yaşanmıyor.

Anjiyonun el bileğinden yapılmasının avantajları nelerdir?

Bilek damarı kasık damarının aksine cilt yüzeyine çok yakındır ve şişman hastalarda bile kolaylıkla girilebilir. Cilde yakınlık ve arkasındaki kemik doku aynı zamanda işlem sonrasında giriş deliğinin kapanmasında kolaylıkla kompresyon uygulanabiliyor. Kanama çok kolay kontrol altına alınabiliyor. Kasıktan yapılan anjiyoda hasta, bir gün boyunca yatmak zorundadır. İşlemden sonra kasık bölgesine kum torbaları da konulur. Bilek damarı yolu ile yapılan girişimlerde ise işlem sonrasında kılıf yüksek doz kanı sulandırıcı ilaçlara rağmen hemen çekilir. Hastaya bileklik benzeri bir materyal takılır ve bu bileklik iki saate yakın hastada takılı kalır, hastaneden çıkmadan önce de çıkarılarak bandaj yapılır. Hasta ertesi gün bandajını çıkarabilir. Hasta işlemden hemen sora ayağa kalkabilir, oturabilir, tuvalete gidebilir, hatta işlem yapılan elini kullanabilir yemeğini kendi yiyebilir. Koroner tanısal işlemlerden sonra 6 saat hastanede yatmak yerine 2.5-3 saatte taburcu olabilir.

Anjiyosunu el bileğinden yaptıran kişiler işe ne kadar sürede geri dönebilir?

Evet, eğer hasta isterse aynı gün içinde işine dönebilir. Elbette bunlar anjiyo sonucuna göre belirlenir. Eğer anjiyoda tedavi gerektirecek bir sonuç çıkarsa o zaman hastaya farklı davranılır. Gerekiyorsa hastaneye yatırılır.

Komplikasyon olabiliyor mu?

Bilekten yapılan anjiyoda giriş yeriyle ilgili komplikasyon riski yüzde birin altında görülüyor. Yani neredeyse hiç yok. Anjiyodan sonra önemli olan giriş yerinin sıkıştırılmasıdır. Asıl işlem kataterin damar içine girmesi için açılan 3 mm’lik deliğin kapanmasıdır. Giriş yerinden kaynaklanan sıkıntılar bu deliğin iyi kapanamamasından kaynaklanır. Kasıktan yapılan anjiyoda kullanılan damar büyük bir damardır. Arkasındaki kemik dokular oldukça geride, kas ve yağ var. Özellikle kilolu kadınlarda yağdan dolayı iyi sıkışma sağlanamayabilir. El bileğinden yapılan anjiyoda damarın altında kemik olduğu için anjiyo sonrasında kullanılan bileklik benzeri bir materyal sayesinde kanama kısa sürede durur ve deliğin kısa sürede kapanması sağlanır. Anjiyonun riskleri ondan alınacak bilgilerin sağladığı kazanımlar düşünüldüğünde çok önemsizdir.

İşlem sonrasında bilekte herhangi bir iz kalıyor mu?

El bileğinden anjiyo 3-4 mm’lik çok küçük bir kesiden yapılıyor. Yani üç veya dört toplu iğnenin başı kadar büyüklükte belli belirsiz bir iz oluyor.

El bileğinden anjiyo her hastaya uyglanabiliyor mu?

Yapmayı istemediğimiz bazı hasta grupları var. Bunlardan bir tanesi diyalize giren hastalar. Bu hastaların kol damarı üzerinde hareket etmek sıkıntılı olabiliyor. Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde de kol damarları önemli olduğundan uygulamamayı tercih ediyoruz. Ayrıca, herhangi bir kaza ya da yaralanma sonrasında kolunda travma oluşanlara da el bileğinden anjiyo yapılamıyor.
Doç.Dr. Ertan Ökmen

Doç.Dr. Ertan Ökmen
Kardiyoloji
E-mail : ertan.okmen@anadolusaglik.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder