Cumartesi

Kefir nasil yapilir tarifi yapilisi malzemeleri kefirin faydalari yararlari icerisindeki maddeler


MALZEMELER

* 1 litre keçi sütü taze olması önemlidir
* 25-35 gr kefir tanesi

YAPILIŞI

Kefir yapılacak süt kaynatıldıktan sonra, ten sıcaklığına gelene sıcaklığına kadar ılık hale getirilir.

Daha sonra kefir taneleri içerisine atılıp, kaşıkla karıştırılır.

20 derecelik oda sıcaklığında şık olmayacak şekilde örtülen kefir,24-48 saat mayalanmaya bırakılır.

Not:Ağzı sıkıca kapatılabilen cam kavanoza aktarılmalıdır. Cam kavanozun kullanılmasının nedeni kefir tadının önlenmesi içindir. Fermantasyon sonunda aşılanan sütün kefire dönüşmesinden sonra,ürün küçük delikli süzgeçten geçirilir .Süzgeç üzerinde kalan kefir daha sonra tekrar kefir yapımında kullanılır. Süzülen kısım kefir olarak kullanılmaktadır.

Kefir tanelerinin her 40-45 günde bir defa düzenli olarak süzgeç içerisinde, çok ılık suda iyice yıkanması ve üzerindeki süt atıklarının temizlenmesi gerekir. Büyüyen ve irileşen kefir tanelerini de ara sıra yıkanmalı ve aktifliği azalan taneler kullanılmalıdır.

2.Yapılış yolu tarifi

Kefir yapılışında esas olarak inek sütü kullanılır.Bunun evlerde ve endüstriyel şekilde süt fabrikalarında yapılışı birbirinden farklıdır.
Kefir yapılışında kullanılacak süt 5dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra bir kaba alınır ve 25 dereceye kadar soğutulur.Üzerindeki kaymak tabakası alınır.Süt 1litreye 15-20gr.kadar kefir tanesi katılır homojen hale gelmesi için iyice karıştırılır.Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25derecede kalacak şekilde kap sabit bırakılır.Soğuk havalarda kabın etrafı ısıyı muhafaza etmek için sarılır.Kabın 20-30derecede sabit kalması sağlanır.Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı dereceden düşüktür.Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42-45derecedir.Bu yüzden kefir yapımında sütün sıcaklığı serçe parmağıyla kontrol edilerek olursa,sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir tanesi katılır.

Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır.Pıhtılaşma süresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı,bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı ile etkili olmaktadır.Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün ısısı düşeceğinden pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.
Pıhtı yani kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir.Buzdolabından alınan kefir tanelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilir.Süzgeç üzerinde kalan taneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta kadar saklanabilir.Saklamak gerektiği zaman taneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.
Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2-3gün buzdolabında kalabilir.Bu süre içinde kefirde biraz asit,alkol ve karbondioksit oluşur,dolayısiyle tat ve aroma değişir.
Bu tip fermentasyonun oluşumunda,laktikasit bakterileri ile mayalar birlikte hareket ederler.Kefirde bulunan fermentasyonlar sonucu laktozdan asit(örn.laktik asit,oksalik asit,keto glutarik asit) ve bazı volatil(uçucu)bileşiklerin(uçucu yağ asitleri)yanısıra,alkol ve karbondioksit meydana gelir.Bu bileşikler kefirin tipik aromasının oluşmasına yardımcı olurlar.
Kefirin bileşiminde yeralan maddeler esas itibariyle sütün özelliklerine bağlıdır.Ayrıca bileşimi,tadı ve aroması.üzerine yapımı sırasında sütün mayalama sıcaklığı,bekleme süresi,yapımdan sonra içilmeye kadar geçen süre etkili olmaktadır.İnek sütünden yapılan kefirin içerisindeki maddeler genellikle aşağıdaki gibidir.
SU
KURU MADDE
YAĞ
KAZEİN(SÜT PROTEİNİDİR)
LAKTOALBÜMİN
LAKTOZ(SÜT ŞEKERİ)
ALKOL(AZ MİKTARDA)
SÜT ASİTİ
MİNERAL MADDELER

Etiketler : Ahmet Maranki kefir tarifi, kefir faydaları, kefir nasıl muhafaza edilir, Kefir nasıl yapılır, kefir tarifi, Kefir yapılışı, Oktay ustadan kefir tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim