Pazartesi

YENI MEMUR MAASLARI ZAM ORANALRI BELLI OLDU KIM KAC PARA ALACAK?


Erdoğan araya girdi Memur-Sen el sıkıştı
Erdoğan araya girdi Memur-Sen el sıkıştı
İşte kademe kademe memur maaşı
Başbakan Erdoğan'ın da araya girmesi ile önceki gece sahurda varılan anlaşma gerçekleşti.

Hükümet 2011 için memura yüzde 4+4 zam, 80 lira da ek ödeme verecek. Yeni zamla en düşük memuru aylığı bin 300 liradan bin 530 liraya yükseldi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI İLK KEZ SINIRI AŞTI
Memur, toplu görüşmelerden ilk kez talep ettiği zamma yakın bir teklifi hükümetten aldı. Maaşlarına yüzde 5 artı 5 ve 120 TL ek ödeme isteyen memura hükümet, bütçe imkanlarının üzerine çıkarak yüzde 4 artı 4 zam ile 80 TL ek ödeme verdi. Buna ilaveten Hükümet 20 artı 20 TL aile yardımı ve 15 TL toplu görüşme primi ödemeyi kabul etti. Memur-Sen mutabakat zaptını hemen imzaladı. Bir ara tıkanma noktasına giden pazarlık kilidini sahurda görüşülen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın “Bunları verelimî talimatı açtı. Yeni zamlarla en düşük dereceli memur maaşı ilk kez bin 500 TL sınırını aşarak bin 530 TL'ye ulaştı.

İLK TEKLİF 3 ARTI 3
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında yapılan toplu görüşmelerin 4.turu cumartesi günü saat 11.00'de başladı. Memur sendikacıları toplantının başında hükümetin sunacağı zam oranını ilk kez duyabileceğini umuyordu. Ancak rakam pazarlık masasına 12 saat 15 dakika sonra gelebildi. Hükümet ilk teklifini gece saat 23.15'te yaptı. Teklif olarak memura yüzde 3 artı 3 zam artı 70 TL ek ödeme ile birlikte 10 artı 10 TL aile yardımı ve 10 TL toplu görüşme primi önerdi.

Memur sendikaları hükümetin ilk teklifini kabul etmeyince pazarlık başladı. Bir dizi görüşmenin ardından Kamu-Sen son olarak hükümetten; maaşlara yüzde 4+4 artış, 50 TL ek ödeme, 15+15 TL aile yardımı, 30+30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi talep etti.

BAŞBAKAN ÇÖZDÜ
Hükümetin teklifiyle memur sendikalarının talepleri birbirine yaklaşmasına karşın uzlaşma bir türlü sağlanamadı. Bunun üzerine Bakan Yazıcı, yanına bürokratlarını da alıp Başbakan Erdoğan'a gitti. Sahura yakın saatlere denk gelen bu görüşmede Başbakan Erdoğan, memura verilecek zam ve ödemeleri kağıda yazıp “Bunları verelim” talimatını Yazıcı'ya iletti. Tekrar sendika temsilcilerinin yanına gelen Yazıcı zam paketini açıkladı, “Bu oranları vermemiz uygun bulundu” dedi.

KAMU-SEN KABUL ETMEDİ
Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi. Mutabakat zaptı Memur-Sen ile imzalandı. Memur kesimini en çok üyeye sahip Memur-Sen'in temsil ettiğini ifade eden Bakan Yazıcı, “Bu bir mutabakat tutanağıdır. Oy çokluğuyla mutabakat tutanağıdır. Türkiye Kamu-Sen katılmamıştır. KESK de katılmamıştır. Şerh filan da koyacaklarını ifade etmemişlerdir. Dolayısıyla tutanakta 'bulunmadı' diye isimlerinin altında yer alacak" dedi.

YAZICI: BU ZAM FEVKALADE BİR ZAM
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “'Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam. Bu ödemeden sözleşmeli personel de yararlanacak. Zam oranı enflasyonun üzerinde” dedi. Bu sözleşmenin Kamu-Sen tarafından niçin imzalanmadığını anlayamadığını ifade eden Yazıcı, “Çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011 yılında 4 artı 4 zam önerisinde bulunmuşlardır. Yani önerileri karşılanmış ve keza sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etmişler, o da karşılanmış. Keza, ek ödemeye ilişkin 50 TL talep etmişler, biz 80 TL'ye getirmişiz ama arkadaşlarımız sonuç olarak bir taban aylığından söz ederek ayrılmışlardır” dedi.

YAPILABİLECEK EN İDEAL GÖRÜŞMEYİ YAPTIK
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşme sonucunda memura zam ve ek ödemelerin yanı sıra memurlarla ilgili 54 madde üzerinde uzlaşı sağlandığını ifade etti. Gündoğdu, mutabakatla en düşük memur maaşında yüzde 18'lik artış olacağına dikkati çekerek, “Yapılabilecek en ideal toplu görüşmeyi yaptık” diye konuştu.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, sonucu değerlendirirken “Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kamu çalışanlarını sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır” dedi.

Maaş hesabında 80 TL ek ödeme ile 20 artı 20 TL aile yardımı tablodaki hizmetli ile düşük dereceli iki memur grubuna eklenmiş, diğer memurların hesabında dikkate alınmamıştır.

Tablodan da anlaşılacağı üzere en düşük dereceli memur (hizmetli) maaşı 1300 TL'den yüzde 4 artı 4 zam, 80 TL ek ödeme ve 20 artı 20 TL aile yardımıyla birlikte temmuzda bin 530 TL olacak. Sendikalı memurlar bu maaşa ilave olarak aylık 15 TL de toplu görüşme primi alacak.

561 BİN 179 MEMUR KADROSU BOŞ
Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre, bu yılın ilk yarısı itibariyle devlette 2 milyon 330 bin 909 memur kadrosu bulunuyor. Ancak görev başındaki memur sayısı 1 milyon 769 bin 730 olarak belirleniyor. Mevcut kadroların 561 bin 179'unu boş kadrolar oluşturuyor. Memurların 596 bin 132'si eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında görev

yaparken, bunu 347 bin 624 memurla genel idare hizmetleri, 242 bin 744 memurla sağlık hizmetleri, 206 bin 568 memurla emniyet hizmetleri, 116 bin 268 memurla da yardımcı hizmetler sınıfı izliyor.

Bu arada 2009 yılı itibariyle en fazla memur kadrosu 5'inci derecede bulunuyor. Bu derecedeki kadro sayısı 550 bin 316 olarak belirlenirken, bunu 385 bin 158 kadro ile 1'inci derece, 213 bin 866 kadro ile 4'üncü derece, 157 bin 275 kadro ile de 9'uncu derece izliyor.

EN DÜŞÜKLE EN YÜKSEK ARASINDA 3,7 KATLIK FARK
Devlet memurları, günümüzde aile ve 2 çocuk yardımı dahil asgari bin 298 lira maaş alıyor. Genel müdürün eline ayda 4 bin 416 lira, müsteşarların eline ise 4 bin 834 lira geçiyor.

Maaş skalasında en düşük ve en yüksek devlet memuru arasında 3,7 katlık bir maaş farkı bulunuyor. Daha önce 6 kata ulaşan maaş farkı, son dönemlerde düşük maaşlı memura yüksek, yüksek maaşlı memura düşük zam politikaları sonucu 4 katın altına indi.

Öte yandan maaş zamları memurlara endeksli olan sözleşmeli personel sayısı da 2009 yılı itibariyle 201 bin 579 olarak belirleniyor.
 mmeur.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim