Perşembe

MANGA EUROVISION 2010 SARKISI KLIBI IZLE INDIR TEKNIK ANALIZI YORUMLAR GORUSLER


Eurovision sezonu açıldı ve çok şükür yarışacağımız şarkı belli oldu. Gelin tüm prodüksiyonu Sertab Erener, Hadise ve Manga isimleriyle karşılaştıralım.

Öncelikle geçen seneyi daha kolay hatırladığımız için Hadise ile karşılaştırmak daha mantıklı olacak. Şarkıların müzikalitesine yorum yapmak bana düşmez. Bunu uzmanlarına ve dinleyicilere bırakmanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Hadise’nin Düm Tek Tek şarkısının ilk gösterimi TRT tarafından Yılbaşı gecesi yeni yılın ilk saatlerinde tanıtılmıştı hatırlayacaksınız. Hadise seçimi herkes tarafından doğru bir seçim olarak yorumlandı. İsimlere karşı çıkmanın pek bir yararı da yok sanırım. Hadise’nin şarkısı harika bir zamanlamayla sunuldu. Manga’nınki ise bir o kadar geç ve yanlış bir zamanlamayla. Hadise’nin şarkısın tanıtım videosu da gerçekten çekim ekibini ve yönetmenini kutlamak lazım çok başarılıydı, kareografisi de şarkıya tam oturmuştu. Lakin bu sene ise Manga’nın geç kalınmış prodüksiyonu’nda bariz eksikleri görmek üzüntü verici. Şarkıları karşılaştırmıyorum, her müzik tarzı kendi içinde dinleyicisine ulaşmaya çalışır ve farklı yollar seçer. Manga’nın en büyük şansızlığı TRT gibi büyük bir kuruluşa kendi doğrularını kabul ettirmek yani ettirememek zorunda kalması. Gelelim teknik analize:

Performans klibi diyebiliceğim bir tarzda çekilmiş bir video. Öncelikle ışık konusunda büyük yanlışlar var. Şarkı boyunca Ferman Akgül(Manga Solisti) ‘ün yüzünde anlamsız bir karanlık var. Çoşkulu bir şarkı için yetersiz bir yüz ışığı, daha doğrusu hiç yüz ışığı ya da takip ışığı yok. Genel ışıktan sızan düşük loş bir atmosfer var. Dj kabini var gibi ama karanlıkta. Fondaki led ekranlar için söyleyebileceğim pek bir şey yok çünkü geçen yıl Rusya’da düzenlenen Eurovision finallerindeki Led Teknolojisinin küçük bir stüdyo için iyi bir uyarlanışı demek yeteri olacaktır.

Hadise’nin yüz ve takip ışığıyla karşılaştırırsak; bileğindeki kolye bile ışıktan parlıyor ve tüm detaylar geniş alan derinliği içinde öne çıkıyordu. Manga’da ise herşey flu, herşey belli belirsiz. Bu ışığı genellikle konserlerde yapmakta fayda var. Lakin TV’de bu ışıkla olmuyor, kamera algılamıyor konserdeki etkisini hiçbir zaman veremiyor. Sanırım ışık ekibide konserlerde çalışan bir ekip.

En büyük hatalardan biri de yönetmenin kamera seçimindeki kararsızlığıydı. Bir ara steadycam operatörü kadraja girdi ve bu nedense montajda çıkarılmadı. Hadise’nin videosuna dönersek hatırlayın iyi bir kareografi vardı; bu da yönetmene karar verebileceği kareler sağlamıştı belli ki.

Manga videosunda ise belli bir kareografi olmadığı, ortaya karışık konser formatında şarkı söylerim abi havasını görmemek imkansız. Bu da yönetmeni zorlamış ve bir ileri bir geri sürekli kamera açısında çıkan Ferman’ı yakalamakla uğraşmak yerine genel görüntüleri veren kamerayı kullanmış ve ışıkta sadece bu plana uygun düşünülmüş.

Sürekli genel plan sürekli ileri geri hareket eden ve sıkılmadan kullandıkları Jimmy Jeep’ler farklı ülkelerin prodüksiyonlarında hiç bu kadar kullanılmıyor ve kullanılsa bile seyircili planlarda sınırlı kalıyor. Hadise klibine dönersek yine bu hataların hiçbirine düşülmeden her kamera açısı düşünülmüş ve steady cam kullanımı da jimmy jeep’e göre çok daha iyi uygulanmış.

Hadise’in videosunda hiçbir fazlalık bulamıyorum. Manga’nın videosunda ise şarkı boyunca hiç çalınmayan solda köşede öylece duran bir keyboard var. Şarkı’nın giriş kısmının ve nakarata giriş kısımlarının keyboard’la çalındığını düşünürsek sanırım, onu da çalacak birinin orda olması gerekirdi. Dj vardı bir yerlerde oradaydı ama kamera açısına giremedi maalesef. Ferman’ın eldiveni ve kostümü harikaydı. Lakin görebilene aşk olsun.

ve Sertab.

Sona sakladım çünkü her aşaması çok iyi planlanmış bir prodüksiyondu. Şarkı’ya yorum yok birinci oldu zaten. Serdar Erener’den destek alan Sertab Erener tüm doğruları yapan bilen ve uygulayan bir ekiple çalıştı. TRT’ye işi bırakmadı ve her aşamasında profesyonelce yaptı herşeyi. Geç kalan rahat hareket eden, yaptık oldu işte zihniyetine en güzel cevap Sertab Erenir’in Eurovision Prodüksiyonu’dur. Diğerlerinin de ders çıkarması dileğiyle Manga’ya gönülden başarılar…

Not:Manga videosunu bir de bu yazıdan sonra izleyin sizde birçok şey bulacaksınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim