Cuma

LCD Plazma LED tv hakkinda bilmeniz gereken hersey fiyatlari ozellikleri farklari



Panel Tv (Lcd Tv / Plazma Tv) nedir?

Herkesin panel tvler (Lcd ve plazma tv) çıktıktan sonra aklı karıştı. Yeni tv alacaklar, lcd / plazma tv mi yoksa tüplü tv mi almaları konusunda kararsızlar.

Mağazalarda da, satış temsilcileri, yeni nesil panel televizyonlarla tüplü televizyonlar arasındaki farkı doğru olarak anlatamıyorlar.
Zaten onlar bu işi ne kadar iyi biliyorlar ki? En tecrübeli olanı kaç senedir bu işi yapıyordur, o işle ilgili bir eğitimi var mıdır, yoksa kulaktan dolma sağdan soldan duyulan bilgilerle mi müşteriye bir şeyler anlatmaktalar.? Ya da hangi markayı hangi ürünü satmak istiyorlarsa tüketiciyi ona mı yönlendirirler o ürünün mü özelliklerini ön plana çıkarırlar.? Bunları iyi düşünmeliyiz, az buz paralar vermiyoruz..


Panel Tv (LCD-PLAZMA)
Panel (lcd ve plazma) tvlerin gerçek anlamı HD yayınların izlenmeye başlanmasıyla belli olacak. Peki HD yayın ne demek. Amerikada ve batı Avrupada bir çok televizyon kanalının hayata geçirdiği HD yayın teknolojisi gözün gördüğüne en yakın görüntü büyüklüğü oranı olan 16:9 formatında yayını yüksek çözünürlükte verir. 16:9 derken şunu kastediyorum, ekranın sağ ve sol kenarları yukarıdan aşağıya 9 birim ise alt ve üst kenarları soldan sağa 16 birimdir. Yani dikdörtgen şeklindedir, sinema perdesi gibi yanlara yayvan bir görüntü sunar. Daha ayrıntıya girersem, bir lcd tvnin özelliklerine baktığınızda görüntü çözünürlüğü 1366*768 veya 1080*720 gibi ifadeler görürsünüz. Yani bu, 766 satır ve 1368 sütun anlamına gelir. Dijital fotoğraf makinelerindeki mantık da aynıdır. Mesela 6 megapiksel yani 6 milyon piksel çözünürlüklü bir makine olsun, bunun çekeceği görüntüde 2820 sütun ve 2100 satır vardır, ikisini çarparsak 2820 x 2100 = 5.922.000 eder. Bu da yaklaşık 6.000.000 piksel yani 6mp demektir. Bu rakamlar ne kadar fazla ise ayrıntılar da o kadar fazla alınır.

Klasik eski televizyonlarımız ise görüntü büyüklüğü 4:3 başka bir ifadeyle 640*480 pikseldir. Yani kareye yakındır. Şu anda HD yayın olmadığından Lcd tvlerle izlediğimiz görüntüler genelde gerçek boyutunda değildir, mesela insanlar şişman görünür, futbol sahası daha uzun görünür, futbol topu tam yuvarlak değil elips şeklinde görünür.. Çünkü antenlerden gelen yayın 4:3 formatındadır ve televizyon 4:3 gelen yayını 16:9 ekrana üstten alttan baskı yaparak sığdırır.

HD yayın izlenmeye başlandığı zaman artık lcd veya plazma tvlerdeki görüntü bozulmaları olmayacak, dikdörtgen şeklinde sinemadaki gibi geniş bir alanı göreceğiz, tüplü tvdeki gibi kareye yakın bir görüntü değil, yani aslında tüplü tyde göremediğimiz solda ve sağdaki kısımları da göreceğiz.

Panel televizyon ekranındaki görüntüler eski televizyonlardan çok mu farklı?
Panel televizyonlar, görüntü kalitesi açısından tüplü televizyonlardan, şu noktalarda farklılık gösterir:
- Eşit parlaklık: Panel Tvlerde tüplü televizyonların aksine görüntü parlaklığı ekranın her yerinde eşittir. Tüplü televizyonlarda ise projeksiyon yöntemi (yansıtma yöntemi) kullanıldığından, parlaklık, ekranın orta kısmında yoğun, kenarlarında azdır. Bu durum renklerin kenarlarda cansızlaşmasına yol açar.
- Düz ekran: Panel Tvlerde ekran televizyonun her yerinde düzdür. Tüplü televizyonlarda ise ekranın bombeli oluşu özellikle kenarlarda zamanla renk problemlerine yol açar.
- Geniş ekran: Televizyonun sinema perdesine yakın bir görüntü vermesini sağlar.
- İncelik: Panel ekranlar normal Tvlerin 7de 1i kalınlığındadır.
- Ağırlık: Panel ekranlar, normal Tvlerin ortalama 6da 1i ağırlığındadır.
- Manyetik alan: Panel ekranlar bir bilgisayar gibi çalıştığı için manyetik alan kullanmazlar. Böylece göz yorgunluğu ve göz bozukluğu yapmaz.
- Görüş açısı: Normal Tvler 120 derece civarında görüş açısına sahipken, panel ekranlar 178 dereceye varan izleme açısına sahiptir.


Plazma Televizyon Teknolojisi Nedir?

Plazma, maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı olarak elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isimdir. Bugün bu teknoloji kullanılarak üretilen televizyonlar Plazma TV olarak nitelendirilir.

Plazma Panellerin Çalışma Prensibi
Plazma paneller, iki paralel cam tabakanın arasında yer alan ve ızgara şeklinde yerleşik, içi plazma adı verilen neon ve xenon gazları ile dolu binlerce odacıktan oluşur. Elektrik akımı bu odacıklarda bulunan plazmaya ulaştığında, oluşan çok küçük bir ultraviyole ışınımı fosforlu bir tabakaya çarparak kırmızı, mavi veya yeşil (RGB) renklerden birine sahip bir piksel oluşturur. Ekran yüzeyinde oluşan bunun gibi yüzbinlerce piksel bir araya gelerek ekranda gördüğümüz görüntüyü oluşturur.

Plazma Televizyona Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

Plazmaların en büyük avantajı, sadece 8.8 cm. ile 13 cm. olan incelikleri, 25-60 kg. civarındaki ağırlıkları ve duvara asılarak yerden ek tasarruf sağlamalarıdır. Manyetik alanlardan etkilenmezler. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı ile detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile rahatça izlenmesini mümkün kılar. Plazmalar merkezden köşelere kadar mükemmel görüntü sunar. Ortalama 160 derecelik görüntü açısına sahip düz ekran yapıları, oturma konumunuz ne olursa olsun kayıpsız görüntüler sunar. Bir dezavantaj olarak görülebilecek konu plazmaların fiyatları, LCD TV'lere göre daha pahalıdırlar. Öte yandan, gerek kullanım ömrü, gerekse gelecek teknolojilere şimdiden hazır olmaları açısından, plazmaları uzun vadeli bir yatırım olarak görmekte yarar var.


LCD Televizyon Teknolojisi Nedir?
LCD'nin açılımı Liquid Crystal Displaydir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT ise Thin Film Transistordur. Bu teknoloji LCD panallerden görüntü üretilmesinde kullanılır. Bugün TFT tekniğinin kullanıldığı LCD monitörler standart durumdadır.

LCD (Liquid Crystal Display), sıvı kristal organik bir yapıya sahiptir ve bundan dolayı yüksek ısıya, havadan ya da sudan elde ettiği oksijenden, ışıktan (UV ışınları) etkilendiği için özelliklerinde değişikler meydana gelir. Kimyasal bir değişime neden olur ve kristallin bozulmasını, dağılmasını hızlandırır. Bu nedenle kristal sıvı moleküllerine sahip bir ekran, havadan, sudan, yüksek ısıdan ve ultraviole ışınlarından korunulmak üzere tasarlanılmışlardır.

LCD ekranları sıvı kristalden oluşmaktadır. Sıvı kristallerin tepki süreleri CRT ekranlara göre düşüktür. Buda hareketli görüntülerde fluluk yaratır. Netlik, hareket fazla olduğu zamanlarda azalır, görüntü sabitleştiği anda netleşir. LCD teknolojisi pikseller, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 2 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler.

LCD Panellerin Çalışma Prensibi

LCD paneller, iki kat polarize cam arasında yer alan yüzbinlerce likit kristal hücreden oluşur. Panelin arkasında bulunan güçlü lambalardan gelen ışık, yayılmayı sağlayan tabakadan geçerek ekrana homojen bir şekilde dağılır. Işık daha sonra TFT (Thin Film Transistor) adı verilen ince film transistor tabakasından ve arkasından da her likit kristal hücresine iletilen elektrik miktarını ayarlayan renk filtrelerinden geçer. Voltaj farkına göre likit kristaller harekete geçer. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bu işlemlerin sonucunda da farklı oranda ve parlaklıkta kırmızı, mavi ve yeşil renkleri oluşturan ve nihai görüntüyü sağlayan yüzbinlerce piksel elde edilmiş olur.

LCD Televizyona Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

LCD televizyonlar ince yapılarından dolayı hem yer kazancı sağlarlar hem de hafif olduklarından taşıması kolaydır. Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. LCD televizyonalrda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir. LCD televizyonlar göz yormazlar, aksine odaklama sorunu olmadığından daha keskin ve net görüntü sunarlar. Güç tüketimleri az ve plazma televizyonlara kıyasla daha uygun fiyatlardadır. LCD televizyonların bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, LCD ekranları, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz.

LCD ve Plazma Televizyon Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

LCD televizyon alırken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Biri kontrast oranı diğeri ise ekran tazaleme süreleri. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile mükemmel izlenmesini sağlar. Tazeleme süresi LCD televizyonun bir saniyede gösterebileceği kare sayısı ve performansı ile ilgilidir. Daha yüksek hızda ekran tazelelenmesi görüntülerin ardında oluşabilen gölgeleri engeller, daha keskin ve gözü yormayan görüntülerin ekranda oluşmasını sağlar.

Plazma televizyonlarda kaliteyi toplam performans belirler. Plazma alırken görüntü kalitesi ve parlaklık, satın alma kararını etkileyen faktörlerin başında gelir. Bunların yanında plazma televizyonlarda kaliteyi belirleyen diğer unsurlar renk, çözünürlük, tasarım ve panel ömrüdür. Bu unsurların da plazma televizyon alırken tüketici tarafından dikkatle incelenmesi ve irdelenmesi gerekir. Bu özelliklerden en yüksek verimi elde etmenin sırrı ise yine yüksek kontrast oranında saklı. Gri olarak görünen siyah renk, yüksek kontrast oranına sahip plazmalarda yerini gerçek siyaha bırakır. Diğer tüm renkler de siyahla doğru orantılı olarak gerçekte olduğu gibi en canlı haliyle ekrana yansıtılır.

Neden LCD ? Neden Plazma ?

1. Geniş Ekran
Bu yeni nesil televizyonların en önemli özelliklerinden birisi 16:9 oranındaki geniş ekranlarıdır. Bu oran, geleneksel televizyonların kutu gibi 4:3'lük orantıyla karşılaştırıldığında sinema perdesine daha yakın bir görünüm sağlar. Böylece DVD ve spor karşılaşmaları ile son teknoloji olan HDTV yayınlarını seyretmek için ideal bir ortam yaratır.

2. Estetik, İnce, Yerden Tasarruf Sağlayan Tasarım
Çok fazla yer kaplayan geleneksel televizyonlarla kıyasla, incecik yapılarıyla, panel görünümlü bu televizyonlar her tür dekorasyonla çok iyi uyum sağlayabildiği gibi, duvara monte edilebilir veya tavandan da sallandırılabilir.

3. Tarama Çizgisi Yok
Geleneksel tüplü televizyonlar görüntüyü yaratmak için tüpü elektron ışınıyla yukarıdan aşağıya doğru taradığı için ekranda çizgiler oluşur. Yassı panel teknolojili plazma ve LCD televizyonlarda piksel teknolojisi kullanıldığı için tarama çizgileri bulunmaz. Yine aynı nedenle bu tür televizyonlarda görüntüler ekranın bütününe aynı tonda düzgün bir şekilde yayılır.

4. Homojen Ekran Parlaklığı
Projeksiyonlu televizyonların en büyük problemi ekran parlaklığının homojen olmamasıdır. Gerek önden, gerekse de arkadan projeksiyon yöntemini kullanan televizyonlarda ekranın orta kısmı diğer bölümlere göre daha parlak olur. Plazma ve LCD televizyonlarda ise parlaklık ekranın her yerinde aynıdır.

5. Düz Ekran
Plazma ve LCD televizyonların ekranı gerçek anlamda dümdüzdür. Geleneksel televizyonların bombeli ekranlarının kenarlarında oluşan bozulmalar bu tür televizyonlarda söz konusu olmadığı için tüm açılardan aynı kalitede görüntü elde edilir.

Yarı Ömür Ne Anlama Gelir? (LCD)

LCDlerde yarı ömür denilen bir terim kullanılmaktadır. Yarı ömür, LCDin parlaklığının, bu süre içerisinde, kapasitesinden yaklaşık yüzde 50sini kaybedeceğini belirtmektedir. Bu nedenle, yaklaşık olarak 100.000 saatlik bir ömür sunan plazma TVlerin günde dört saat açık kalması durumunda yarı ömrü 34-36 yıla kadar olmaktadır.

Signal-to-noise oranı neden önemlidir? (Plazma)

Eğer net bir görüntü istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir değerdir. dB birimi ile verilen bu değer, video sinyalinin parlaklık kısmındaki gürültüyü ölçer.

Yüksek kontrast tüpleri ile daha fazla kontrast mı alırım? (Plazma)

Evet, bu özellik standart televizyonlarda kontrastı geliştirici bir özelliktir. Ayrıca ilave renk saflığı ve siyah reprodüksiyonu ile görüntüye boyut eklerler. Bu ekranların, görüntünün varolan parlaklığını azalttığını ve daha yüksek parlaklık istemenize neden olarak tüpünüzü zorlamanıza neden olduğunu da belirtmek gerekir.

Picture-in-picture özelliğini neden istemeliyim? (Plazma)

Bu özellik ile aynı anda 2 farklı kanalı görüntüleyebilirsiniz. Böylece bir kanal ana ekranda görüntülenirken, ekranın bir köşesinde küçük bir alanda bir diğer kanalı izleyebilirsiniz.

Basit, birleşik ve üniversal kumandalar arasındaki fark nedir? (Plazma)

Basit tip kumandalar, kutusundan çıktığı cihazın kontrollerini üstlenirken, birleşik kumandalar üretici firması aynı olan farklı cihazları kontrol edebilirler. Üniversal kumandalar ise, markası farklı olsa bile bir çok elemanın temel fonksiyonlarına kumanda ederek hayatınızı kolaylaştırırlar.

Yatay çözünürlük ne anlama gelir? (Plazma)

Yatay çözünürlük ekranın bir ucundan diğer ucuna çözülebilen dikey çizgi sayısıdır. (Analog TV yayınlarında 330 satır, DVD Playerlarda 500 satır gibi) Teoride daha yüksek sayı daha detaylı resim anlamına gelse de, ekranda gördüğünüz çözünürlük video sinyal kaynağınızın kalitesi ile ilgilidir.

Acaba bu cihazda PIP, PAP, PAT var mı? Acaba nedir PIP, PAP, PAT?

Lcd ve Plazmalarda karşımıza çıkan sorulardan birisi; acaba bu cihazda PIP, PAP, PAT var mı? sorusudur.

Acaba nedir PIP, PAP, PAT?

PIP ÖZELLİĞİ : TV ekranında aynı anda 2 resim açabilme özelliğidir. Bu resimi TV ekranında küçük bir pencere olarak açabilirsiniz. Bu aynı anda iki TV kanalını açabilirsiniz demek değildir. Aynı anda 2 TV kanalı açmak için TV�de çift tuner olması gerekmektedir. Bu özellikte standart bir LCD-PLAZMA TV�de farklı kaynaklardan 2 resim açabilirsiniz. Mesela TV-PC, DVD-TV vs.

PAP ÖZELLİĞİ : TV ekranında açtığımız resimleri PIP te olduğu gibi köşelerde değil, TV ekranını ortadan ikiye bölerek açabilirsiniz.

PAT ÖZELLİĞİ : TV ekranında açtığınız resimleri PAP ta TV ekranını ortadan ikiye bölerek açabilirsiniz fakat burada ekranın bir tarafında teleteks özelliğini açabilirsiniz, diğer tarafında başka görüntü. (TV, DVD veya PC gibi.)

Yani kısaca;
PIP : Resim içinde resim,
PAP : Ekranı ikiye bölme,
PAT : Resim ve Teleteks.

Digital Comb Filter Nedir ?

Televizyon sinyallerinde genellikle siyah-beyaz ve renkli görüntü bilgileri tek sinyalde birleştirilirler. Digital Comb Filter, renkli ve siyah-beyaz görüntü bilgilerini ayırarak, hassas görüntü ayrıntılarında yaşanan türden resim titreşimine neden olmadan net ve keskin görüntü ayrıntıları sağlar.

Pixel Plus nedir?

Pixel Plus, geliştirilmiş bir dijital görüntü işlem teknolojisidir. Pixel Plus 1250 satırlı ve her satırda 2048 piksel özelliğiyle standart bir PAL/SECAM veya NTSC kaynağından en iyi görüntü kalitesini yaratıyor. Philips Pixel Plus teknolojisi, satırlara piksel ilave etmenin dışında pikselleri iyileştirerek nefes kesecek kadar keskin ve doğal bir görüntü sağlıyor. Pixel Plus'ın ekstra detayları, ön ve arka zemin arasındaki farkı düzeltiyor ve böylece görüntü derinliğini artırıyor. Bu, gerek sabit gerekse hareketli görüntüler için çok net bir farktır.

Pixel Plus, geliştirilmiş hareket dengeleme teknikleriyle gelen TV sinyallerini işler ve görüntüdeki hareket oluşumunu düzeltir. (Pixel Plus, Philips�in Dijital Doğal Hareket sistemi ile birleştirilmiştir). Hareket dengeleme fonksiyonun etkileri, TV'de gösterildiğinde, bildik sahneleri olan karakter filmlerinde en belirgin şekilde fark ediliyor. Sonuç, ekranda hareket eden cisimlerin yumuşak hareket yansımasıdır.
Philips, Pixel Plus teknolojisi içeren TV'lerinin görüntü kalitesindeki başarısı ile Avrupa Görüntü ve Ses Kuruluşu (EISA) tarafından "Avrupa'da 2002-2003 yılının en iyi Televizyonu" ödülünü almıştır.

Philips Flat TV'nin dünyanın her tarafında aldığı takdir ve ödüller
Philips geniş ekran gaz plazma cihazları, 1997'de ilk modelin üretilmesinden bu yana; dünyanın her tarafında büyük bir takdir toplamıştır. 82 ekran, 32PF9964 modeli 2001-2002 yılında Avrupa Ses &Görüntü Kuruluşu tarafından "Avrupada Yılın Plazma TVsi" ödülüne layık görüldü. Bu modeli "televizyonun geleceği" olarak açıklayan EISA, cihazın yüksek kontrastının ve keskinliğinin mükemmel görüntü kalitesini elde etmeye yardımcı olduğunu belirtmiştir. EISA'nın bu ödülünden sonra, 1998 ve 1999'daki 106 ekran Flat TV modellerinin benzer ödülleri takip etmiştir.

DVD Playerım için en iyi bağlantı hangisidir ?

DVD Playerınızın A/V sisteminizdeki en yüksek çözünürlüklü cihaz olduğunu varsayarak, bu cihazın çıkışlarını en iyi şekilde kullanmak isteriz. Eğer her iki cihazınızın da komponent video terminali varsa, bunları kullanabilir, alternatif olarak S-Video ya da kompozit video bağlantılarını tercih edebilirsiniz.

DVI Nedir ? DVI Nasıl Çalışır?
(Digital Video Interface) Bu port, DVD player ve diğer HDTV elemanları gibi, bir video kaynağını HDTV ya da HDTV monitörüne bağlamak için bir dijital arayüzdür.

Son 10 yılın içinde hem PC hem de medya sektöründe bir dijitalleşme furyasıdır aldı gitti. Bunun da en önemli noktası standart bir digital görüntü sinyali arayüzü oluyor. Diğer bir deyişle DVI (Digital Video Interface). PC Ekran kartlarında görmeye başladığımız bu portun ne işe yaradığına bir göz atalım.

DVI aslında Digital Display Working Group tarafından analog ve digital arayüzlerin tek konnektörde biraraya getirilmesi amacıyla ortaya konmuş bir spesifikasyon. Şimdi maliyetler de düşüyor. Bu şekilde tümüyle dijital hale gelmesi yakındır.

DVI, Transition Minimized Differential Signaling (TMDS) adı verilen bir arayüzü kullanmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse bir DVI portundan veri aktaran budur. DVI spekleri en az bir TMDS "linki" öngörür. İkili link ya da iki TDMS kanalı olan DVI spekleri de vardır. Tek linkte üç veri kanalı(RGB) bulunur. Eğer ikili bir link varsa aşağıdaki(resim 6-12) gibi olur.

10-bitlik bir TMDS linki 165 MHz e kadar hızlarda çalışabilir, ve 1.65Gbps bandgenişliği verir. Bu çok iyi bir hızdır ve tazeleme hızı 60Hz olan 1920 x 1080 (HDTV) çözünürlükteki bir düz panel ekranı çalıştırmak için yeterlidir. İki linkli bir TMDSde ise bu hemen hemen iki katına çıkar. İkili için 2Gbps bandgenişliğinde birinci link ile ikincinin uyuşabilmesi için 100 MHz hızda çalışmalıdır. İki linkli TMDSde 2048 x 1536 çözünürlük elde etmek mümkündür. Daha yüksek bantgenişliği ve daha yüksek çözünürlükleri çalıştırabilmesi DVI speklerini grafik teknolojisinin en önüne çıkarmıştır.

DVI nasıl çalışır

Bunu anlamak için önce bir PCnin bir görüntü sinyalini nasıl üretip aktardığına bakalım. Halen bilgisayar kullanıcılarının çoğunda resim tüpüne giden bir VGA portu bulunmaktdır. PC 0lar ve 1lerden oluşan digital sinyaller üretir. Oysa tipik bir katot ışınlı resim tüpü sadece analog işaretleri işleyebilmektedir. Bilgisayarın dijital sinyallerini ekranın gerek duyduğu analog sinyallere çevirme işini ekran kartı(VGA bağlantısı) yapmaktadır. Burada DVI nin bir işi yok..

Ancak, çok kişi artık yavaş yavaş şık LCD ekranlara geçmeye başladı. LCD ekranların hepsi dijital olmasına karşın halen hepsinde DVI bağlantısı yok. DVI bağlantısı olmadıkça görüntü kalitesi olması mümkün olandan daha kötü olmaktadır. Çünkü bilgisayarda bulunan ekran kartı önce sinyalleri analoğa(VGA) çevirip, LCD ekrana gönderiyor. LCD ekranın da onu alıp yeniden dijitale çevirmesi gerekiyor. Sonuçta bu digitalden analoğa ve analogdan dijitale fazladan yere iki defa yapılan dönüştürme sonucu mesela 1 0.935 ya da 1.062 haline dönüşebilir. Çok para verip LCD ekran aldığınız halde görüntünüz daha iyileşmez. O zaman israf niye?.

İki digital cihazın analog VGA bağlantısı için gereksiz iki A/D D/A dönüşümü olur

İşte DVInın gereksinimi bu noktada başlıyor. Artık şimdi yeni üretilen ekran kartlarının çoğunda hem DVI hem de VGA portları var. DVI olmayan LCD ekranlar ile DVI olanlar arasındaki görüntü kalitesi farkı düşük çözünürlüklerde çok az. Ancak çözünürlük arttıkça kalite farkı birden ortaya çıkıyor. DVI buradaki kaybı tümüyle ortadan kaldırmaktadır.


HDCP nedir?

HDCP, açık adıyla (H)igh-Bandwidth (D)igital (C)ontent (P)rotection; film, müzik gibi çoklu ortam içeriğinin aktarımını denetim altına almayı amaçlayan bir dijital hak yönetim mekanizmasıdır

HDMI Nedir ?

Son günlerde iyiden iyiye hayatımıza giren HDTV televizyonlar ile yüksek kalitede görüntü ve sesi elde etmek oldukça kolaylaştı. Geleceğin televizyon standardı olacağı kesin gibi görünen bu teknoloji ile sıkıştırmasız görüntü ve ses, alıcı aracılığıyla televizyona aktarılıyor.

Sıkıştırma yapılmaması nedeniyle görüntü ve seste kayıp olmaz ancak veri aktarımı için yüksek banta genişliğine sahip bağlantıya ihtiyaç duyulur. Bugün kullandığımız klasik video ve kompozit bağlantıları bu kadar yüksek bant genişliğini kaldıramazlar. 1080p çözünürlüğündeki görüntü ve 8 Kanal 192 Khz de kodlanmış sesin 4Gbpsdan daha az bir bant genişliğine ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, bu bağlantıyı yapmak için bugün sadece DVI standardı uygundur. DVI bağlantısı, hem pahalı bir teknoloji olduğundan hem de geçerli bir aktarım standardı olarak kabul edilmediğinden tercih edilmiyor.

DVI teknolojisine göre daha yeni bir teknoloji olan HDMi standardı ise bir çok avantaja sahip. İğne sayısı ve sırası bakımından DVI ile aynı özelliklere sahip HDMi kablolar. Aslında HDMi bağlantısının en büyük avantajı görüntü ve sesin tek kablo üzerinden sıkıştırma yapılmadan iletilebilmesidir. 5 Gbps bant genişliği ile HDTV teknolojisini tam destekleyen HDMi bağlantısı lie kayıpsız bir şekilde görüntü ve ses aktarımı mümkün olabiliyor.

Advanced Super View Nedir ?

Advanced Super View özelliği yüksek parlaklık ve kontrast, düşük yansıma ve ekstra-geniş görüntüleme açısı sağlar.

Blu-ray Nedir?

"Blu-ray", birçok teknoloji ve eğlence sektörü liderlerinin bir araya gelerek oluşturduğu topluluğun geliştirmek ve yeni jenerasyon optik medyaları belirlemek için yürüttükleri projedir. Blu-ray teknolojisinin tüm işlerinden Blu-ray Disc Association (BDA, Blu-rak Disk Topluluğu) sorumlu. Blu-ray gelişimine ortak olan firmalardan bazıları Apple, Dell, HP, JVC, LG, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sony ve TDK olarak sıralanabilir. Blu-ray ayrıca Warner Bros, MGM, Sony Pictures, Fox gibi bir çok film ve medya devini de arkasına almış durumda.

İlk bakışta Blu-ray ismi garip kaçıyor. Blu-ray tam manasıyla mavi lazer demek. Aslında İngilizce doğru telaffuzu "Blue Ray" fakat günlük hayatta kullanılan söz öbeklerine patent verilmediğinden bu form seçilmiş. Dolayısıyla "Blu-ray" olan "Blue Ray" den söz edilirken mutlaka "Blu-ray" diye yazılmalıdır. Yani "Blue-ray", "Blu-Ray" gibi yazımlar yanlıştır. Blu-ray kullanarak üzerinde işlem yapılan medyanın ismi Blu-ray Disc'tir. Blu-ray Disc'in kısaltılmışı da BD'dir.

BD'lerin kapasite avantaşı iki şekilde sağlanmış. Birincisi dalga boyu kırmızı lazerden daha küçük olan mavi lazer kullanımı. İkincisi ise odaklama becerisi diyebileceğimiz "Numerical Aperture (NA)", yani Numerik Darlık. Mavi lazer kullanan tek yeni teknoloji BD'ler değil, bunun yanında Yüksek Çözünürlüklü DVD, High Definition DVD yani HD-DVD'ler de var. Teknik olarak DVD'lerle aynı olan HD-DVD'lerin tek artısı kırmızı lazer yerine mavi lazer kullanmaları. Blue-ray Disklerin farkı odaklama becerileriyle ortaya çıkıyor. Bu kısım biraz daha teknik bir detay ve ileride daha ayrıntılı değineceğim. Blu-ray teknolojisinde DVD'lerde bulunan 0.65 odaklama becerisi 0.85 e çıkmış. Daha iyi odaklayan lazer kafası daha ince detaylara inmiş ve bu avantaj kapasiteye olumlu yansımış. Tüm bunların yanında bir çok ek metodlar da kullanılarak 25 GB gibi bir kapasiteye ulaşılmış.

HD ( High Definition ) nedir? HD Ready nedir? HDV nedir?

Günlük yaşantımızda HD sözcüğünü daha çok duymaya başladık...
High Definition veya kısaca HD günlük yaşantımızda daha sık duymaya başladığımız bir sözcük olmaya başladı. Peki HD deyince ne anlıyoruz, teknoloji nereye gidiyor, hangi ürünler hayatımıza girdi veya girecek? HD Sistemler diye adlandırabileceğimiz tüm bu sistemlere ilişkin çok geniş bir bilgiyi bu yazıda bulacaksınız.

HD (High Definition) : Yüksek tanım veya yüksek netlik anlamına gelir.

HD READY : HD Yayın, Standart-analog yayına kıyasla daha yüksek çözünürlükte olup, 16:9 görüntü formatını desteklemektedir. HD yayının alıcı yardımı ile izlenebildiği HD Ready TV?de, görüntü ve ses kaybı yaşanmadan daha yüksek düzeyde parlaklık, daha geniş renk paleti, detaylı ve net görüntü izlemek mümkün olup, Standart TV ye oranla yaklaşık 6 kat daha iyi ses ve görüntü aktarımı gerçekleştirilmektedir

HDV (High Definition Video) : Yüksek tanımlı video. Bu standart iki farklı video üretici tarafından ayrı ayrı tanımlanmıştır: Sonynin başını çektiği grup 1440 x 1080i ve JVCnin başını çektiği grup 1260 x 720p. HDV sistemlerde dört farklı framerate(Çerçeve hızı) bulunmaktadır: 25p, 30p, 50i, 60i. Yani saniyede 25 veya 30 tam satır ile 50 veya 60 yarım satır. 720p olarak adlandırılan formata HDV1, 1080i formatına ise HDV2 denilmektedir.

1080i (1440 x 1080i) : Bir karede 1440 horizontal(yatay) ve 1080 vertical(dikey) noktadan oluşur. Buradaki i Interlaced kelimesinin kısaltmasıdır ve birbirini tamamlayan iki ayrı görüntü satırının birleşerek tek bir satır görüntü oluşturması demektir. Buna yarım satırlardan oluşan görüntü de denebilir. PAL sistemler için saniyede 50 görüntü çerçevesi gelir ve 625 yarım satır vardır. NTSC sistemlerde ise saniyede 60 görüntü çerçevesi gelir ve 525 yarım satır vardır.

HDTV Nedir?

Daha iyi, daha keskin, daha geniş : Yüksek çözünürlüklü televizyon yayını sinemadaki film izleme keyfinin aynısını veriyor. Yeni televizyon yayın standartı birçok değişimi beraberinde getiriyor.

Never-The-Same-Color : Bu alaycı söz 50'li yıllardan günümüze Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ve Asya'daki yayın normu NTSC için söylenmiştir. Ancak Avrupa'da genelde standart olan PAL yayınlar 60'ların sonlarında ortaya çıkmıştır.Yüksek çözünürlükteki yayınları gören insanlar bu iki yayın formatının da oldukça yetersiz ve keyifsiz olduklarının farkına vardılar. High Definition Television (Yüksek Tanımlı Televizyon) Japonya'da Eureka 95 olarak anılan bir grup şirket tarafından üretilip geliştirilmiş olan 1920 X 1080 çözünürlüğe kadar çıkabilen televizyon yayın sistemidir. HDTV; günümüzün NTSC televizyonlarından yaklaşık iki katı kadar yatay, iki katı kadar dikey fazla çözünürlüğe, günümüzün standart televizyonlarından beş katı kadar fazla görüntü bilgisine ve CD ses kalitesine (6 kanallı cd-quality surround sound) sahiptir.

HDTV ile yeni lüks TV : Yüksek çözünürlükteki televizyon, bir devrim anlamına geliyor. HD harfleri, İngilizce'de High Definition yani yüksek tanımlı yayını simgeler. HDTV, en kolay anlayacağımız şekilde; evde izlediğimiz PAL TV yayınlarının 5 katı daha fazla şekilde resim kalitesine ulaşmamız demek oluyor. Standart resim formatı artık 4:3'ten 16:9'a taşınıyor ve bu format sadece dijital olarak alınabiliyor.

Bunun sonucunda da ortaya yüksek kontrastta daha detaylı ve kaliteli bir görüntü çıkıyor. Görüntü ne kadar geniş bir yüzeye yayılırsa televizyona gelen yayının kalitesindeki farklar o kadar gözle görülür olur.

İki HDTV: Ev kullanımı için iki adet HDTV çeşidi bulunmaktadır, bunlar 720p ve 1080i 'dir. HDTV 720p, 1280 x 720 büyüklüğünde resmi yayın olarak televizyonunuza gönderir. 1080i ise 1920 x 1080 büyüklüğünde resim büyüklüğüne sahiptir.
Görüldüğü gibi HDTV bu rakamlar ile normal bir televizyon yayının kimi zaman 2 kimi zaman 5 katı genişliğe ulaşabiliyor.Gelmiş geçmiş en büyük resim büyüklüğüne sahip televizyon yayın formatı HDTV, modern televizyon yayıncılığının kapılarını açıyor. Şimdi bu büyük yayın formatının resim büyüklüğünü, normal televizyon yayınlarının resim büyüklüğü ile rakamların dilini kullanarak karşılaştıralım.

Resim Büyüklüğü : PAL SİSTEM - HDTV 720p - HDTV 1080i
720 x 576 - 1280 x 720 - 1920 x 1080
Pixel Sayısı : 414.700 - 921.660 - 2.073.600
Detay Farkı : - x2 x5

Her şey Dijital :
HDTV resimleri dijital ortamda oluşturulmuş ve düzenlenmiştir. Bu birçok avantajı da beraberinde getirir. Yayının sıkıştırılması sırasında yayında veri ve kalite kaybı yaşanmaz. Uydu yayını ve DVD filmlerde MPEG-2 formatı kullanılır. Gelecek bizlere MPEG-4 yayınını getiriyor; çünkü bu yayın formatındaki resimler daha fazla ton kanalına sahiptirler.

HDTV Satın Almak?

Resimdeki canlılığın büyüsüne kapılmadan neyi ne için seçtiğimizi bilmeli ve HDTV destekli cihazları satın alırken oldukça dikkatli olmalıyız.

HDTV evimize nasıl ulaşır?
HDTV sinyalleri şu anda sadece uydular üzerinden gönderiliyor. Avrupa'daki kablo TV kullanıcıları henüz bu hizmetten yararlanamıyorlar. Yüksek çözünürlükteki bir yayını alabilmek için HD-ready logolu bir televizyona ve yine HDTV destekli bir uydu alıcıya ihtiyacınız var. Şu anda Almanya'daki kullanıcılar için QS 1080R, IDL-5000 gibi cihaz seçenekleri bulunmakta. Bu receiver'lara MPEG-4 yayın formatı hükmediyor. Almanya'nın Digiturk'ü olarak nitelendirebileceğimiz Premiere yayın platformu abonelerine 2006'nın Kasım ayından beri HD-TV yayınlarını ulaştırıyor.

Eski Televizyon Tüplerine Veda :
Yüksek çözünürlüklü yayın PAL yayın uyumlu bir cihazda çalıştırılamaz. Tek ihtiyacınız olan yüksek çözünürlüğü seyredebilmeniz için gereken ekipmanın yani LCD, Plazma ya da bir beamer sahibi olmanızdan geçiyor. Alacağınız ürününün, en küçük HDTV standartı olan 720p'yi desteklemesi ve üzerinde HD-ready logosunun olması gerekiyor. En önemli konulardan biri ise aldığınız ürünü aldığınız yerde test etmeniz olabilir. Paneldeki çözünürlük kalitesi, TV yayınlarının sinyalini alış kalitesi ve HD-DVD cihazından gelen video görüntülerini gözle test etmelisiniz. Çünkü bu cihazlar yazımızda birçok kez bahsettiğimiz üzere yüksek resim kalitesine sahiptirler.

Kopya koruması olmak zorunda :
Taşınan verinin kayıt altına alınmasının veya çoğaltılmasının engellenmesi de çok önemlidir. Çünkü bu sayede bilgisayarlara nihayet tam güvenli paralı içerik dağıtılabilecek. Bunun ileri de bir sorun teşkil etmemesi gereklidir. Bu yüzden alacağınız bir HDTV uyumlu ürünün HDCP içerik koruma güvenlik yeteneklerine sahip olması menfaatinize olacaktır.

Alternatif High Definition
Birçok kullanıcı (Türkiye'de hiç birimiz) HDTV yayını alan bir uydu alıcıya ya da paralı HDTV yayını yapan bir yayın platformuna sahip değiller. Ancak yüksek çözünürlük keyfini hepimiz PC'mizde yaşayabiliriz. Apples iTunes ya da die DivX-Player programlarının web sitelerinde yüksek çözünürlüklü film fragmanları bulunmakta. Bunları bilgisayarımıza indirip ekranımızda test edebiliriz.


Neden HDTV ?


Uygun bir fiyata düz ekran bir TV gördüğünüzde, bir daha düşünüp kendinize şu soruyu sorun: "HD'ye Hazır mı?". Cevap hayırsa, bu yıl yayınına başlanacak olan yeni nesil Yüksek Tanımlamalı programların keyfini çıkaramayacaksınız demektir.

Kısacası, eski düz ekran TV'ler Standart Tanımlamalı TV yayınları, DVD oynatıcılar ve oyun konsollarını destekler ama yeni nesil Yüksek Tanımlamalı programların sahip olduğu görüntü kalitesini sağlayamaz.

Yüksek Tanımlamalı TV (HDTV) geleneksel TV teknolojisine kıyasla daha yüksek görüntü ve ses kalitesi sağlayan yeni bir standarttır.

Geleneksel TV'lere kıyasla, Yüksek Tanımlamalı programlar çok daha yüksek görüntü kalitesine sahiptir.

Standart Tanımlamalı TV'lere kıyasla, Yüksek Tanımlamalı TV görüntüleri daha ayrıntılı, daha net ve daha canlı renklere sahiptir.

Dijital değişim" mevcut karasal TV sinyalleri sona erdirilerek, tamamen dijital TV yayınına geçilecek demektir

Bir cihazı HD ( High Definition ) kılan özellikler nelerdir ?

Minimum 720 progressive (720p) veya 1800 interlaced (1080i) ekran görüntüleme formatı 720p ve 1080i gibi yüksek frekanslı tarama formatları yüksek resim kalitesi üretirler. Genel olarak bu yüksek çözünürlüklü formatlar yalnızca pikselleri ekrana aktarmakla kalmaz, aynı zamanda pikselleri daha yüksek kalitede sunarak parlak, belirgin resimler üretirler.

16:9 görüntü oranı özelliği Görüntü oranı ekranda beliren genişlik ve yüksekliği tanımlar.
Tipik bir 4:3 görüntü oranının kare görünümü yerine, geniş ekran tanımlı 16:9 oranı dikdörtgen görünür. Böylece görüntü alanını doldurur. Daha canlı ve gerçekçi bir görüntü sunar.

Progressive veya Interlaced Format Video kareleri ekrana yansıtılan bir çok enine hat içerir. Bu hatları tarama ve ekrana aktarma yöntemine tarama yöntemi adı verilir. HD teknolojisi için iki uyumlu formatı vardır: 720 progressive (720p) ve 1080 interlaced (1080i).

Interlaced Tarama Nedir ?

Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.

Progressive Tarama Nedir ?

Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.

HPA (High Performance Addressing) Nedir ?

"Yüksek Performanslı Gönderme" anlamına gelen HPA, konvansiyonel LCD ekranlardan daha iyi tepki oranları ve kontrast sağlayan, pasif matriks bir ekran teknolojisidir. Bununla birlikte HPA ekranları yenilik olarak aktif matriks (TFT) ekranlar kadar hızlı değildir. HPA, birçok dizüstü bilgisayar üreticisinin kullandığı bir ekran teknolojisidir.

Komponent video girişinin avantajları nelerdir ?

Komponent video girişleri; renk sürekliliği, geliştirilmiş çözünürlük ve artırılmış görüntü detayları için video sinyallerini 3 kısma ayırarak daha yüksek kalitede görüntü sağlarlar.

Kompozit Video Bağlantısı Nedir ?

Video bilgisi, renk ve parlaklık bilgileri tek bir sinyalde birleştirilerek taşınır. Kompozit video, video cihazları arasında RCA konnektörlü tek bir bağlantı kablosu ile iletilir. Kompozit video, renk ve parlaklık bilgisini 2 ayrı sinyale ayıran S-Video'nun tersidir. Kompozit video 2 sinyali birleştirdiği için, bu ikilinin TV'de Comb Filter ile birbirinden ayrılması gerekir

Kontrast Nedir ? Kontrast nasıl ölçülür ?

Bir görüntünün kontrastı, o görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farktır.

Bir ekran üzerinde kontrast ölçümü genelde karanlık bir odada yapılır bu odada tüm ışık kaynakları dışarıda bırakılır. Hatta odanın duvarları bile, ekrandan gelen ışığı yansıtmamaları için siyah renklidir. Karanlık bir ortama olan bu ihtiyacın nedeni, ne kadar parlak ekranlar üretildiği hakkında bir dolu söyleme karşın çoğu elektronik ekranda çok düşük siyah seviyesini almak yüksek beyaz seviyesine ulaşmaktan çok daha zordur. Örneğin, PDPlerde panelden sürekli bir kırmızılık gelir LCDlerde ise LCD ve renk filtresinin içinden gelen fon ışığında bir sızıntı olur. Bunlar ekran parlaklığını artırıcı etkenlerdir. Projeksiyon teknolojilerinde, optik yolda aydınlık piksellerden karanlık olanlara bir miktar ışık sızıntısı olduğu anlamına gelen ışık saçılması vardır, bu durum da görüntüdeki siyah kısımların parlaklığını artırır.

Net ve keskin bir görüntü istiyorum. Comb Filter bana yardımcı olur mu?

Comb Filter ile video sinyallerinin parlaklık ve renk kısımları ayrılır ve böylece daha net görüntüler elde edersiniz.

Nokta Aralığı Nedir ?

Panellerde görüntü görülemeyecek kadar küçük noktalardan oluşur. Nokta aralığı panellerdeki görüntüyü oluşturan noktaların birbirine olan mesafesini belirtir. Nokta aralığı mesafesi ne kadar az ise görüntü kalitesi o kadar net olur.

PAL Nedir ? SECAM Nedir ? NTSC Nedir ? Pal, Secam ve NTSC uyumluluğu nedir?

PAL : Avrupa, Avustalya, Ortadoğu ve Afrika'nın bazı kısımlarında kullanılan bir renkli televizyon sistemidir. 625 yatay tarama çizgisi ve saniyede 25 kare görüntüsü vardır.

SECAM : Sequential Couleur A'Memorie, Fransa, Rusya ve NTSC ya da PAL sistemini kullanmayan ülkelerde kullanılan bir sistemdir. 625 yatay tarama satırı vardır ve saniyede 25 kare resim görüntüler. NTSC; National Television Standarts Committee sistemindeki video kasetlerin, uyumlu PAL TV'lerde oynatılabilmesini sağlar.

NTSC : National Television Standarts Committee'nin kısaltmasıdır. NTSC uyumluluğu, ABDde kullanıldığı şekilde, NTSC formatında olan önceden kaydedilmiş görüntü bantlarını oynatma kabiliyeti sağlar.

PAL; Avrupa, Avustralya, Ortadoğu ve Afrika'nın bazı kısımlarında kullanılan bir renkli TV sistemidir. 625 yatay tarama satırı ve saniyede 25 kare görüntüsü vardır.
SECAM; Sequential Couleur A'Memorie, Fransa, Rusya ve NTSC ya da PAL sistemini kullanmayan ülkelerde kullanılan bir sistemdir. 625 yatay tarama satırı vardır ve saniyede 25 kare resim görüntüler. NTSC; National Television Standarts Committee sistemindeki video kasetlerin, uyumlu PAL TV'lerde oynatılabilmesini sağlar.


Scart Nedir ?

Euroconnector ya da Peritel olarak da bilinir. Uydu receiver'ları, televizyon setlerini ve diğer görsel ekipmanları bağlamak için Avrupa'da çok kullanılan 21 pin'li bir konnektördür.

S-video birleştiricisi nedir?

S-video birleştiricileri, yüksek çözünürlüklü sinyallerin çeşitleri için kullanılmaktadır. Başlangıçta S-VHS kaydedicileri ile kullanılmak üzere geliştirilmişti, fakat şimdi DVD oynatıcılar için ve bunun yanında tarama değiştiricisiyle bilgisayar sinyallerini videoya çevirmek için kullanılmaktadır. Bu birleştirici, standart bir video birleştiricisinin iki tane bağlantısıyla karşılaştırıldığında dört adet bağlantıya sahiptir. Bu , parlaklık sinyali ve renk sinyali (Y ve C olarak adlandırılan resim ve renk) bilgilerinin ayrı ayrı iletilerek daha geniş bant uzunluğunun ve daha az sinyal karışıklığının olmasını sağlayacaktır. Geniş bant mesafesi, geleneksel bileşik video birleştiricinin normal 240 ila 320 çizgisi ile mukayese edildiğinde 400 çizgi kadar yatay çözünürlüğe çevirim yapabilir. Sinyal karışıklığının az olması, görüntüde karlanmayı ve renk gürültüsünü azaltacaktır. S-Video birleştiricisinin çıkış iğneleri (pin) şunlardan oluşur : Pin 1-Y temel, Pin 2-C temel, Pin 3-Y sinyal giriş/çıkış, Pin 4-C sinyal giriş/çıkış.

S-Video bağlantıları resim kalitesini geliştirir mi ?

Kamera, VCR, oyun konsolları gibi cihazlar ile S-Video bağlantısından geliştirilmiş sinyal sağlanır. Renk bilgilerini parlaklıktan ayırdığı için S-Video bağlantısı renk dağılmasını azaltır. Bu bağlantının çözünürlüğe etkisi olmamasına rağmen, kompozit video bağlantısı ile görüntülerin daha net olduğu farkedilebilir.

LCD nedir? LCD ' ler nasıl çalışır? (Nokta Uzaklığı, Tepki Süresi, Zıtlık Oranı)

Akışkan kristallerin LCD teknolojisi üzerindeki rolü ışığı içinden bükerek geçirmesi olarak özetlenebilir. LCD panelin en küçük görüntüleme birimi birkaç katmandan oluşur. Bu katmanlar dıştan içe kaba olarak: renk katmanı, elektriksel alan sağlamak için cam sübstratına karıştırılmış iyon parçalarından oluşan bir katman, ardından ışık geçirgenliğine göre dikey ya da yatay filtre, sonrasında tüm görevi üstlenen akışkan kristal katmanı, ardından bir iyon katmanı daha, sonrasında ışık geçirgenliğine göre yine bir yatay veya dikey filtre katmanı, ve son olarak da ışık kaynağı.

Akışkan kristallerin optik özellikleri ışığı içinden geçirirken yön verebilmesidir. Böylece arkadan dikey filtre ile gelen dikey kutuplaşmış ışığı bükülüp yatay filtreye iletilmesi ile ışık geçişi sağlanabilir.

LCD'ler ile tipik bir CRT ekran arasında görüntüleme tekniği olarak benzerlikler bulunuyor. Tıpkı CRT gibi LCD ekranlar da çizdiği tüm pikselleri üç alt piksele ayırıyor. Dolayısıyla yukarıdaki prosedürün üç değişik renkte (kırmızı, yeşil, mavi) alt piksellere uygulanması ile milyonlarca renk elde edilebiliyor. Piksellerin milyolarcası bir araya gelerek panelleri oluşturuyorlar.

Paneller

Paneller, LCD aygıtın kullanışına göre değişiklikler gösterir. Basit saatlerin panellerinde pikseller yerine belli şekilleri çizmek için özelleşmiş hücreler bulunur. Bu hücrelerin şekli ön tarafdaki iyon katmanı tarafından belirlenir. Bu tip kullanımda panel üzerindeki hücrelerin güncellenmesi çok zor olmaz. Hatta hücreler yeterince büyük ve az sayıda oldukları için her hücreye bir elektrik devresi sağlayabilirsiniz.

Eski model LCD ekranlarda ise pasif matris panel denilen bir panel kullanılıyordu. Pasif panellerde her satıra ve her sütuna bir elektrik devresi verilerek piksellerin adreslenmesi bu nizama göre aynı satranç tahtasında olduğu gibi yapılıyordu. Fakat bu tip paneller güncel uygulamalar için çok yetersiz kalıyor. Günümüz LCD ekranlarında ise daha yüksek tepki yetkinliğine sahip aktif matris paneller kullanılıyor. Günlük manada LCD monitörlerin panellerinden bahsedilirken işte bu panellerin değişik türevlerinden bahsediyoruz.

Aktif Matris Paneller

Aktif matris panellerde yukarıda bahsettiğimiz tüm katmanlar aynen bulunur fakat değişik tarafı elektrik alanın oluşturulması için kullanılan bileşen yani ince film transistörüdür (thin-film transistor, TFT). TFT aktif matris panellerin en önemli bileşenidir desek hata etmiş olmayız zira ince film transistörü, panelin kalitesini (görüş açısı vs.) belirleyen en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu katmanın kullanımı ile her piksele özel miktarda eletrik verilebiliyor. Ayrıca piksel transistörlerinin yapısı verilen akımı kısa süreliğine depolayabildiği için yenilenme çevrimleri arasında kapasitör görevi de üstlenerek pasif panellere nazaran daha kaliteli ve pürüzüsz görüntü elde edilebiliyor.

Aktif matris paneller genel olarak TFT katmanı kullanılarak üretiliyorlar fakat bazı tasarımlar transistör yerine diyot kullanımına gidebiliyor. Bu tip değişiklikler aktif paneller arasında teknik ayrımlara sebep oluyor. LCD ekranların yapısından dolayı ortaya çıkmış bazı terimlerin yanında her türlü ekran ile alakalı genel olarak görüntüleme alanında önem kazanan bazı terimlerin üzerinden geçmek gerek.

Çözünürlük (Resolution): Çözünürlük, LCD'ler için CRT ekranlardan biraz daha farklı bir anlama geliyor. LCD'ler görüntüleri piksel piksel hücrelerle gösterdiklerinden dolayı, gelen görüntünün çözünürlüğünü değiştirebilmeleri için özel yardımcı yongalara ihtiyaç duyarlar. Her LCD ekran için de ekranın desteklediği uygun bir çözünürlük değeri vardır. O da panele işlenmiş piksel hücrelerinin miktarı ile belirlenir. Çözünürlük bilindiği gibi biri yüksekliği biri genişliği belirten iki sayı ile belirtilir, bu iki sayının birbirine oranının yanında birbiri ile çarpımı da önemlidir. Panellerin büyüklüğüyle de arttıkça alt piksellerin hizalanışı değişebiliyor.

Nokta uzaklığı/aralığı (Dot pitch): Bir pikselin herhangi bir renk alt pikselinden, diğer pikselin aynı renk alt pikseline uzaklığıdır. Mesela bir pikselin kırmızısı ile diğer pikselin kırmızısı arasındaki uzaklık. Böylece üç alt pikselin büyüklüğü ile iki piksel arasındaki uzaklığın toplamı oluyor. Bu değer ne kadar küçük ise o kadar keskin görüntü alınabilir demektir.

Normalde, her ne kadar piksellerin diziliş biçimi ekrandan ekrana değişse de, bu ölçüm köşeden köşeye çapraz olarak yapılmalı. Fakat firmalar daha düşük bir değer olan yatay uzaklığı kullanmayı tercih ediyorlar. Giriş seviyesi monitörler için uygun sayılabilecek 0.28 mm köşegen üzerinden ölçülen genişlik, yatayda 0.24-0.25 mm gibi bir değer alabiliyor. İyi kalite bir monitörün köşegensel değeri 0.26 mm iken yatay değeri 0.22 mm oluyor.

Tepki süresi (Response time): Tepki süresi, ISO standartlarına göre, bir pikselin tamamen siyahdan önce tamamen beyaza ardından da yeniden tamamen siyaha dönmesi için gerekli zamanın göstergesidir. Yani düşük tepki süreleri daha iyi demektir.

Firmalar, siyahdan beyaza geçiş yerine Overdrive değnilen teknolojilerle sınırlarına kadar zorlanmış, daha iyi göstergeler veren griden griye (G2G) geçişi kullanmayı tercih edebiliyorlar. Yakın zamanda G2G geçişlerde 1 ms'ye kadar inildi. Fakat Overdrive teknolojisi G2G geçişi hızlandırırken aslında siyahdan beyaza geçişde pek bir gelişme sağlayamıyor. Ayrıca bu teknoloji bazı uygulamalarda özellikle tavsiye edilen (60Hz) yenileme süresinden daha hızlı çalıştırılınca görüntü bozukluklarına sebep olabiliyor.

Zıtlık oranı (Contrast ratio): Zıtlık oranı, monitörün verebildiği en parlak ve en koyu renklerin ışıma gücü (luminosity) arasındaki orandır. Bu oranın yüksek olması demek siyahların daha siyah gözükmesi demektir denebilir. Bu değer gün ışığında görüntünün kalitesini de etkiler. Yüksek ışıma gücü verebilen ekranlar gün ışında daha belirgin olurlar.

Hertz (hz) nedir?

Normal tüplü televizyonlar 50 hzdir, lcd monitör ve tvler ise 50-75 hz, şimdi lcd tvlerin 100 hertzleri de çıktı.
Hertz, bir görüntünün 1 saniyede ekrandaki yinelenme sayısıdır. Bu nedenle 2 kat hıza sahip 100 hz tvler gözü yormaz ama 50 hz tvler gözü biraz daha fazla yorar.

50 Hz tv'lerde ekranda görülen bir görüntü karesi aslında 2 yarım görüntünün üst üste oturması ile ortaya çıkar. Bilindiği gibi ekrandaki görüntü satır satır tarama ile oluşur. Görüntüyü oluşturan satırların önce tek numaralı olanları (1,3,5,7 v.s) birinci karede sonra da çift numaralı satırları ikinci karede taranır. Bu iki yarım taramalı ekran yeterince hızlı değiştiği için ve ekranın fosforlu özelliğinden dolayı sanki tek kare imiş gibi görünür. Buna "interlaced" görüntü denir. 50 Hz tv'lerde iki yarım karenin geçişi her ne kadar hızlı da olsa özellikle ekran boyutları büyüdüğünde geçişler izleyici tarafından titreşim gibi algılanır. Ekran boyutları küçükken 50 Hz tv'lerde ekrandaki titreşim çok rahatsız edici değilken 70 ekran üzerindeki boyutlarda belirginleşir ve 80 ekran üzerinde de rahatsız edici olmaya başlar (göz sağlığı açısından da zararlı). 100 Hz'lik tv'lerde ekrandaki görüntü tek seferde taranarak oluşturulduğu için ekranın titremesi söz konusu değildir. Ekran boyutunun 80 ekran üzerinde olduğu durumlarda tv'nin 100 Hz. olması seyir kalitesini artırır ve gözleri rahatsız etmez.

Lazer TV teknolojisi nedir ?
LCD ve Plasma'ların her geçen gün yenilikgösterdiği şu günlerde Novalux Inc. yeni Lazer TV teknolojisiniduyurdu. Bu yeni teknoloji ile LCD ve Plasma'larda kullnılan UHPlambası yerine Lazer kullanılarak çok daha iyi görüntüler eldeediliyor. Yeni teknolojinin 2008'de ürünlerde kullanılması bekleniyor.

Sony'nin Lazer TV'si.

Yeni nesil HDTV LCD ve plazma ekranların dahayeni yeni keyfine varmaya başlmaşıken yepyeni bir teknoloji ilekarşımıza lazer TV`ler çıktı. Yeni jenerasyon makineler ve küçük birgrup firma teknolojinin son rötüşlarını yaparak TV sektörününgeleceğini belirmeye çalışıyor.
Merkezi Sydney`de bulunan Avustralya / Amerikanortaklığındaki Novalux şirketi bu yılın ilk Lazer televizyonunutanıttı. Bu son tanıtımla lazerin birçok son teknoloji üründekullanılmasından sonra sıra televizyonlara geldiği anlaşılıyor. Yeninesil Lazer televizyonların en önemli artılarından birisi de Plazmatelevizyonlarının yaklaşık yarısı kadar maliyeti olması. Diğerartılarından bahsetmek gerekirse şu andaki en kaliteli plazmatelevizyonlardan ortalama iki kat daha kaliteli görüntü ve neredeyseüçte biri kadar enerji sarfiyatı ile LCD ve plazma televizyonlarıpiyasadan sileceğe benziyor.

"Eğer bugünün teknolojisi ile üretilmiş ekranlara bakarsanız gözüngörme kapasitesinin yaklaşık olarak yüzde 30-35`ini verebilmektedir.Ama Lazer TV ile birlikte gözün görme yeteneğinin yüzde 90`ınıkullanılacak. Gerçek hayatı nasıl görüyorsak Lazer TV`nin ekranındaneredeyse aynı görüntüyü görebileceksiniz" diye açıklama yapanNovalux`ün üst seviye bir görevlisi oldukça iddialı konuştu.

Firmanın açıklamalarına göre, Lazer TV`nin özelikleri:
Plazma ve LCD TV`lere göre yarısı kadar ağırlıkta ve yarı fiyatına mal olması
Plazma ve LCD`lere göre yüzde 75 daha az güç gereksinim
Neredeyse Plazma ve LCD`ler kadar ince olması
Piyasada bulunan plazma ve LCD TV`lerin renk kapasitelerinin yaklaşıkolarak iki katına sahip. Bu çok önemli bir kıyas olabilir çünkü sonçıkan yeni nesil plazma ve LCD`lerde ki teknoloji sayesinde çok dahaetkileyici renkler elde edilebiliyor. Bunun iki katı renk yelpazesinesahip bir TV gerçekten büyük bir devrim niteliğindedir. Çok büyük boyutlarda veya çok küçük boyutlarda olabiliyor. 2008 yılındaLazer TV`leri PDA`lerde, dizüstü bilgisayarlarda, sinemalarda, videokameralarda, cep TV`lerinde ve arabaların iç tasarımlarında görmekmümkün olacak.

Telefon, PDA ve video kameralar gibi küçük cihazların ekranındaki ileaynı renk kalitesindeki görüntüyü duvara yansıtma imkanımız olacak.

Yaklaşık olarak 50,000 saatlik ömrü olan lazer TV`ler plazma veLCD`lerin 60,000 saatlik ömürleri ile kıyaslandığı zaman herhangi birdezavantaj oluşturmayacaktır.

Sabit olarak yüzde 100 güç çıkışı kullanıldığında bile 50,000 saatlikömre sahip olacak lazer TV`ler zamanla solan renklere veya görüntülerdebozulmalara izin vermiyor. Bu süre içerisinde yeniden kalibre olmayaihtiyacı olmaması da büyük bir avantaj olarak gösterilebilir.

Tanıtımda örnek bir Lazer TV`yi görme şansınıbulanların yorumlarına göre Mitsubishi`nin ürettiği prototipin 50inçlik bir plazma TV`den fark edilir bir şekilde çok daha parlak vedaha net olduğu. Üretilmiş olan prototip sadece 1080i desteği vermekteolup, 1080p desteği Lazer TV`leri piyasaya sürüldüğü 2007 sonu ve 2008yılı başı civarlarında eklenmiş olacağını altını çizdiler.

Akılları karıştıran birkaçdurum ise Lazer TV`lerin görüntüyü projeksiyon şeklinde oluşturabilmesibu da doğal olarak TV`nin arka kısmında mesafe gerektiriyor. Bu dasonuç olarak LCD ve plazma TV`lere göre daha kalın olacağınıgösteriyor. Projeksiyon yöntemi olarak DLP projeksiyonunu kullanan buTV`ler çok ani bir şekilde piyasaya sürüldüğünden dolayı kimlerindestek vereceği ya da vermeyeceği LCD ve plazmaların tarihe gömülüpgömülmeyeceği merak konusu. 2007 yılı LCD ve plazmalar için kritik birsene olacağa benziyor.

DVB-S DVB-T DVB-C nedir ? Farkları nelerdir?

Gördüğünüz gibi hepsinde bir DVB ifadesi var. Bu Digital Video Broadcasting-Sayısal Video Yayını- kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Yani hepsinin ortak özelliği yayının sayısal olarak alıcıya gönderilmesidir. Peki nedir son dönemde artan bu sayısal yayın popüleritesi? Malum eskiden yayınlarımız analogdu, TV' mizin ekranından hava şartları biraz bozuldunmu karlanma eksik olmazdı. Sinyale binen gürültüyü direkt ekranımızda görürdük. Analog yayından farklı olarak sayısal yayında sinyal kaba tabirle 0 ve 1' ler halinde alıcıya ulaşır. Alıcı ünite bu 0 ve 1' leri sinyal üzerine ortamdan gürültü binse bile sorunsuz algılayabilir. Bu da çevre koşullarına hassasiyeti azaltır. Ayrıca sayısal sinyaller üzerinde görüntüyü iyileştirme adına birtakım işlemler yapmak çok daha kolaydır.

Gelelim S, T ve C kısaltmalarına. S-Satellite (Uydu), T-Terrestrial (Karasal) ve C-Cable (Kablo) kelimelerinin ilk harfleridir. Yani bu kısaltma sayısal yayının hangi kaynaktan ve yoldan geçerek size geldiğini gösterir. Bunlar arasında size en bildik gelen tabii ki DVB-S olacaktır. Çünkü dijital uydu alıcısı aldığımız tüm cihazların üzerinde bu ifade yeralmaktadır. Yani kaynak uydulardır ve sinyal hava yoluyla alıcısına ulaşır. C kelimesi sayısal kablolu yayını ifade etmektedir. Sayısal yayın kablolu TV için çekilen hatlar üzerinden size ulaşmaktadır. Son dönemde adını çok duyar olduğunuz karasal sayısal yayını ise T kısaltmasıyla ifade edilmektedir. Yani eskiden alışık olduğumuz vericilerle yayın bölgesel olarak gönderilmektedir. Doğal olarak yayın eskiden farklı olarak sayısal olarak iletilmektedir. Karasal sayısal yayınların güzelliği çanak antene ihtiyaç duymamaları ve hareket halindeyken bile yayının kesintisiz alınabilmesidir. Uydu alıcıları gibi devasa çanak antenlere gereksinim yoktur, basit bir antenle karasal uydu yayınını kolayca almak mümkündür. Yani aracınızda giderken bile basit bir anten ve uygun bir alıcı ile sayısal karasal yayını izlemeniz teknolojik olarak mümkün olacaktır. Tıpki eski günlerde olduğu gibi. Buradan görüldüğü gibi sayısal yayınların büyük kitlelere düşük maliyette ulaşmasında en büyük rolü sayısal karasal yayınlar üstlenecektir. Şu an Türkiye' de başta TRT kanalları olmak üzere toplam 5 kanal sayısal karasal yayın denemeleri yapmaktadır.2010- 2015 yılları arasında tüm yurt çapında geçiş öngörülmektedir.

Peki sayısal karasal yayınlar uyduların yerini mi alacak? Kesinlikle hayır. Şu an dünya çevresinde yüzlerce uydu var ve bunların pekçoğu yayıncılık amacıyla kullanılıyor. Bunlardan dünyaya şifreli veya şifresiz binlerce dijital yayın gönderiliyor. Bugün standart bir uydu alıcısı ve iki uygun çanak antenle binlerce kanalı izlemek içten bile değil. Dolayısıyla sayısal uydu yayınları zenginlik ve içerikte her zaman rakipsiz olacaktır. Kablolu TV' de olduğu gibi gerek DVB-C veya DVB-T' de kaynak size ne gönderirse siz de ancak onu izleyebilirsiniz. Ne bir eksik ne de bir fazla. Ancak çok fazla içerik ve çok fazla kanal çeşitliliğiyle ilgilenmeyen standart beklentileri olan birçok aile için DVB-T tercih nedeni olabilir. Gelecek Türkiye' de ne getirecek pek bilinmez ancak şu an için sayısal uydu yayınlarının yakın gelecekte pek alternatifi yok gibi. Karasal uydu yayınlarının oturması ve yaygınlaşıp içerik olarak uydu yayınlarına dişli bir rakip olmasa bile azla yetinen aileler için iyi bir alternatif olması oldukça fazla zaman alacaktır.

Şu an için DVB-T yayınları için alıcı almak pek mantıklı gözükmüyor. Ancak bazı firmalar birkaç sayısal yayın türünü alabilen ürünleri piyasaya sürmüş durumdalar. Yani hem DVB-S hem de DVB-T yayınlarına uygun cihazları bulmanız olası. Ancak bu da ek maliyeti beraberinde getirmektedir. Şu an için bu tür bir maliyete değecek şartlar Türkiye'de maalesef oluşmuş değil.

Ambilight nedir?

Ambilight, televizyonların ekranındaki görüntünün televizyonun etrafında yaratılan dış ışıklarla daha etkileyici hale gelmesini sağlıyor. Burada, görüntünün anlık renk ve ışık yoğunluğu ön plana çıkartılarak daha iyi bir algılamayı sağlanıyor. Değişen görüntülere uygunluk sağlayan dış ışıkların görüntüye göre ortam ışığı yaratması, izleme keyfinini artırıyor.

Dış renklerin iç renklere uyum sağlaması ile algılanan detaylar çoğalırken kontrastın ve rengin güçlenmesi sağlanıyor. Bu özellik? yarattığı seyir ortamı ile bir nevi görütüleri o an için özel hale getirerek rahat ve konsantre bir seyir ortamı yaratıyor.?

Ambilight ile yapılan işlem, görüntünün çerçevelenmesi yoluyla, izleyen kişinin görüntünün içine çekilmesi oluyor.

Doğal görüntü oranı nedir ?

Doğal görüntü oranı televizyon ekranı veya normal bir ekranla ilgilidir. Ekran genişliğinin yükseklik ile ilişkisidir. Günümüzde kullanılan televizyonlarda doğal görüntü oranı 4:3'tür. Karşılaştırma yapmak gerekirse, kare bir ekranın doğal çözünürlük oranı 1:1 olarak tanımlanır. HDTV lerin ise 16:9'dur. Çoğu hareketli görüntü için de bu oran geçerlidir. 16 genişliği, 9 ise yüksekliği simgeler.

Plazma TV ler güneş ışığı alan bir odada kullanılsa, parlama yapar mı?

Plazma televizyonlar, parlak ışıklı ortamlarda kullanıma pek elverişli değildir.
Ön panelde cam kullanıldığından LCDlere göre daha çok yansıma yapar. Bazı Modellerde ön kısımda kullanılan özel filtre sayesinde bu durum oluşmaz.

Plazma ekran ve plazma televizyon arasındaki fark nedir?

Plazma ekranlarda tuner olmadığından anten girişi yoktur ve analog televizyon / kablo TV yayınlarını izlemek mümkün değildir. Bu kaynaklardan görüntü alımı için harici bir tuner çözümü gerekmektedir.

Bravia Engine yazılımı nedir ? 3d Comb nedir ?

BE daha net ve parlak bir görüntü için kontrastı artırır. Yeşil, kırmızı, beyaz ve siyah tonlarını zenginleştirir. 3D Comb filtresiyle görüntüyü ekstra işlemden geçirerek düzeltir.

Peki 3d Comb nedir diyeceksiniz oda şu demek .
3DComb Filtre:
Bu filtrenin yaptığı iş basitçe renklerin doğru görünmesini sağlamak. Kablo TV bağlantınızda aydınlık ve renk ayarları birbirinden ayrılmadan gelir. Bu filtre her ikisini de ayırmaya ve aydınlık ile renkleri en doğru şekilde göstermeye çalışıyor. Sonuçta bir filtre olduğundan bu ayrımı zaten renk ve aydınlık ayarı ayrı olan S-video gibi yapamayabilir ama bu özelliğe sahip olmayan kartlara göre kesinlikle bir avantaj. Bu işleme pirincin taşını ayıklamak da diyebiliriz. S-video'da taşından arındırılmış pirinç alırsınız kablo bağlantısında (RCA) ise taşlar da vardır. Elinizle ayıklayabildiğiniz kadar ayıklarsınız. Arada kaçanlar olabilir. Ama hiç ayıklamamaktan iyidir.

VHS ve S-VHS arasındaki fark nedir ?

S-VHS, düşük video kaliteli standart VHS kaydının eleştirilerine bir yanıt olarak çıkarılmıştır. S-VHS yeni-moda bir terim değildir, fakat VHS kaset büyüklüğündeki video sinyallerinin kaydında bütünüyle farklı bir sistemdir. Bunun yanı sıra, tüketiciler tarafından geniş olarak kabul edilmemiştir, dolayısıyla bir kargaşa konusudur.
S-VHS ,parlaklık sinyalini ve renk sinyalini (Y ve C ile adlandırılan resim ve renk bilgisi) bileşik sinyale göre ayrı ayrı kaydeder. Bunu yapınca, kayıt kaydedilebilir ve geniş bantı yada normal VHS kaydına göre yüksek çözünürlüklü sinyali pleybek yapabilir. Bu sinyal, Y ve C sinyallerini ayrı tutan özel bir s-video birleştiricisi aracılığıyla dışarı çıkış sağlar. Sonuç; daha temiz ve VHS'nin ürettiğine göre daha yüksek netlikte görüntüdür. S-VHS'nin yatay çözünürlüğü, normal VHS'nin 240 çizgisiyle karşılaştırıldığında, aşağı yukarı 400 çizgidir.
S-VHS, genellikle ticari olarak yada 400 çizgide S-VHS video kaydedici ile kayıt yapmanın ve sonra S-VHS düzeltme aleti ile düzeltmenin yapıldığı eğitim kurumlarınca kullanılmaktadır. Bu, çok iyi bir sinyali hazırlamaya izin verir ;bundan dolayı süreç içinde çeşitli kopyaların yapılmasından sonra, son netice televizyon yayınından daha yüksek bir kalitenin olmasıdır. Eğer standart VHS kullanılsaydı, son netice dikkate değer derecede düşük olacaktı. Maalesef ki, S-VHS evlerde yerini seyrek olarak bulur, çünkü kiralık S-VHS filmlerini bulmanız zordur. Bunun yanında, kaydınızı özel S-VHS kasetlerinde kendiniz yaparsanız, VHS video cihazlarının birçoğu bunu oynatmayacaktır.

Fosforlar nelerdir ?

Fosforlar, standart bir CRT tabanlı televizyon, projektör ,bilgisayar monitörü yada yeni plazma görüntüleyicilerde gördüğümüz resmin oluşmasını sağlayan, geçirgen ışığı yayan materyallerdir. Bir CRT'de, fosforlar ön camın içinde olur ve katot ışınından gelen ışık ışınları ile hareketlenir. Gaz plazma görüntüleyicisinde ise , fosforlar arka camın içinde milyonlarca küçük hücre ve balonlardadır. Fosforlar , elektromanyetik olarak dolan hücredeki plazmanın oluşturduğu UV ışınları tarafından hareketlenir.

LCD Monitör ve LCD TV nasıl temizlenir ?

LCD'lerin en üstteki tabakası cam değildir. Çizilmeye çok müsait olan hassas bir tabaka ile kaplıdırlar.

Sadece LCD değil, plazma TV'lerin ekranlarında da tıpkı tüplü CRT monitörlerde olduğu gibi yansımayı önleyen bir kaplamaya (anti-glare) sahiptir. Bu kaplama da son derece hassastır.
İçerisinde amonyak gibi "yakıcı" maddeler içeren temizleme sıvılarını asla kullanmayın. Rastgele kullanacağınız bir temizlik sıvısı LCD tabakalarına zarar verebilir.
%100 pamuktan üretilmiş bir atlet ile de monitörünüzü silebilirsiniz ancak en etkili temizliği özel mikrofiber bezlerle yaparsınız. Ya da gözlük silme bezi diyelim Mikrofiber bezler çok yumuşak olduğu için zarar vermez; yapıları itibariyle çok daha fazla kiri temizleyebilirler.
LCD ekranınızın daha geç tozlanmasını istiyorsanız, anti-statik özellik barındıran temizleme sıvıları kullanmalısınız. Ancak anti-statik sıvılar tozlanmayı tamamen engellemez; sadece geciktirir. Anti-statik özellikli temizlik sıvıların bir diğer artısı da, temizlik esnasında ekranda kıl-tüy bırakmıyor olması.
LCD TV veya monitörünüzü silmeden evvel kapatmayı unutmayın.
Kullanacağınız temizleme sıvısını doğrudan monitöre sıkmayın! Kullanacağınız t Kullandığınız bez özel mikrofiber bez olsa bile temizlik esnasında fazla bastırmamaya dikkat edin. Çok nazik ve dairesel hareketlerle temizlik yapın.
LCD ekranınızda nem ve ıslaklık kalmamasına dikkat edin. Ekranın kuru olduğundan emin olduktan sonra ekranı açabilirsiniz.
Kirlenen mikrofiber bezi su ile yıkayabilir ve kuruttuktan sonra tekrar kullanabilirsiniz.

 
    

Sony Bravia
Samsung
LG
Philips
Toshiba
Sharp
Panasonic
Philips

lcd led plazma pc tv kenarsiz cercevesiz ucuz kaliteli parlak


Panel Tv (Lcd Tv / Plazma Tv) nedir?

Plazma Televizyon Teknolojisi Nedir?
Plazma Televizyona Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?
LCD Televizyon Teknolojisi Nedir?
LCD Televizyona Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?
LCD ve Plazma Televizyon Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Neden LCD ? Neden Plazma ?
Yarı Ömür Ne Anlama Gelir? (LCD)
Signal-to-noise oranı neden önemlidir? (Plazma)
Yüksek kontrast tüpleri ile daha fazla kontrast mı alırım? (Plazma)
Picture-in-picture özelliğini neden istemeliyim? (Plazma)
Basit, birleşik ve üniversal kumandalar arasındaki fark nedir? (Plazma)
Yatay çözünürlük ne anlama gelir? (Plazma)
Acaba bu cihazda PIP, PAP, PAT var mı? Acaba nedir PIP, PAP, PAT?
Digital Comb Filter Nedir ?
Pixel Plus nedir?
Advanced Super View Nedir ?
DVD Player?ım için en iyi bağlantı hangisidir ?
DVI Nedir ? DVI Nasıl Çalışır?
HDCP nedir?
HDMI Nedir ?
Blu-ray Nedir?
HD ( High Definition ) nedir? HD Ready nedir? HDV nedir?
HDTV Nedir?
HDTV Satın Almak?
Neden HDTV ?
Bir cihazı HD ( High Definition ) kılan özellikler nelerdir ?
Interlaced Tarama Nedir ?
Progressive Tarama Nedir ?
HPA (High Performance Addressing) Nedir ?
Komponent video girişinin avantajları nelerdir ?
Kompozit Video Bağlantısı Nedir ?
Kontrast Nedir ? Kontrast nasıl ölçülür ?
Net ve keskin bir görüntü istiyorum. Comb Filter bana yardımcı olur mu?
Nokta Aralığı Nedir ?
PAL Nedir ? SECAM Nedir ? NTSC Nedir ? Pal, Secam ve NTSC uyumluluğu nedir?
Scart Nedir ?
S-video birleştiricisi nedir?
S-Video bağlantıları resim kalitesini geliştirir mi ?
LCD nedir? LCD ' ler nasıl çalışır? (Nokta Uzaklığı, Tepki Süresi, Zıtlık Oranı)
Hertz (hz) nedir?
DVB-S DVB-T DVB-C nedir ? Farkları nelerdir?
Lazer TV teknolojisi nedir ?
Ambilight nedir?
Doğal görüntü oranı nedir ?
Plazma TV ler güneş ışığı alan bir odada kullanılsa, parlama yapar mı?
Plazma ekran ve plazma televizyon arasındaki fark nedir?
Bravia Engine yazılımı nedir ? 3d Comb nedir ?
VHS ve S-VHS arasındaki fark nedir ?
Fosforlar nelerdir ?
LCD Monitör ve LCD TV nasıl temizlenir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder