Salı

COCUKLARDA DISIPLIN OLUSUMU UYGULANISI VE SIDDET UYGULAMALARI YAPILAN YANLISLIKLAR TOKAT DAYAK DURUMLARI




Çocuk Disiplini ve Tokat
Sevgiye bağlı ilişkide atılan küçük bir tokadın zarar verme olasılığı çok düşüktür. Hatta çocuğa, özgürlüğünün sınırlarını anımsatmak açısından yararlı olduğu bile söylenebilir. Ama her kızıldığında çocuğu dövmenin hiçbir yararı yoktur. Tokat olağandışı olma özelliğini yitirirse, yönlendirici özelliği de ortadan kalkar. Üstelik sık dövülen çocuğun kesinlikle yapılmaması gerekenlerle, biraz rahatsız edici davranışlar arasındaki farkı kavrama olanağı da kalmayacaktır.

Neden Disiplin?

Çocukların güvenliği ve duygusal gelişimleri için sınırlamalar gereklidir. Anne-babalarının güçlü olduklarını, her işin üstesinden gelebileceklerini bilmeleri iyidir. Ama aşırıya kaçmayan bir disiplin, yol göstermede yeterlidir. Çoğu çocuk, büyüklerden gelen her isteğe, hatta yumuşak önerilere bile kararlı ”hayır” larla tepki verdiği olumsuz bir dönemden geçer.

Çocuğunuz, söylediklerinizde kararlı olduğunuzu bilirse ve hareketleriniz genellikle tutarlıysa, disiplininizi güçlendirmek için dayağın kaçınılmaz olacağı durumlarla çok ender karşılaşırsınız.

Sürekli dövülen ve azarlana çocuk, anne-babanın otoritesine karşı saygısını yitirir. Anne-babasından güçlü olduğunu hissedip, kolayca tepki alacağını kestirince, sık sık onları rahatsız etmekten büyük haz duyabilir. Ya da anne-babasını bir türlü hoşnut edemediği için üzülür korkak ve çekingen olur.

Bebekler

Bebeklere sert davranmanın hem hiç anlamı yoktur, hem de çok tehlikelidir. En küçük bir darbe bile dengesini bozarak düşüp yaralanmasına neden olabilir. Bebeği sarsmak da çok tehlikelidir. Beynin kafatasına çarpması sonucu beyin hasarları ortaya çıkabilir.

Fiziksel ceza bebeği korkutup şaşırtır. Daha ne anlama geldiğini bile öğrenmeden ”iyi” ve ”uslu” olmasını bekleyemezsiniz. Bebeğin bildiği tek şey, bazı gereksinimlerinin olduğu ve ancak ağlayarak bunları size anlatabileceğidir. Onu sakinleştirmek, rahatlatmak ve gereksinimlerini karşılamak yalnızca sizin elinizdedir. Ama bazen anne-baba onu rahatlatmakta ya da sıkıntısının nedenini anlamakta çaresiz kalır.Bu durum, özellikle anne-baba yorgun, üzgün ya da sıkıntılı olduğu zamanlarda görülür. Anne-babanın gerginliği arttıkça, bebek de huzursuzlaşır.Böyle zamanlarda, en sevecen anne-babanın bile içinden bebeği tartaklamak geçebilir. Ancak ne kadar sinirli olursanız olun, öfkenizi bastırmayı bilmeniz gerekir.

Emekleme ve Yeni Yürüme Çağı

Emekleyen ya da yeni yürümeye başlayan çocuklar da yaramazlığın anlamını bilmeyecek kadar küçük sayılırlar, ama bazı anne-babalar eline vurmanın, çocukları tehlikeli şeyler yapmaktan alıkoyacağını düşünürler. Bu tür dayağın amacı cezalandırmak değil, eğitmektir. Sözgelimi, çocuk elektrik prizine uzandığında, pencereye tırmandığında ya da caddeye fırladığında atacağınız tokat ”hayır”ınızı pekiştirecektir. Tokatların, yalnız bu amaç için etki yapması bekleniyorsa, sık başvurulabilecek bir yöntem olmaması gerektiği tartışma götürmez. Sütünü döktüğü için tokatlanan çocuk, gerçek bir tehlike durumunda atılan tokadı ciddiye almayacaktır.

Okul Öncesi Çağı

Üç yaş dolayındaki çocuklar, öteki çocuklarla birlikte oynamaktan hoşlanmaya başlarlar, ama henüz oyuncaklarını paylaşmaları ve sıralarını beklemeyi bilmeleri beklenemez. Bazı anne-babalar, çocukları, başka bir çocuğun canını yaktığında, ona bir tokat atmanın doğru olduğunu düşünürler. Çocuğun bu hareketinin onaylanmadığını göstermek ve onun da canını acıtarak zorba davranışların hoş olmadığını anlatmak isterler. Bazıları ise çocuğa vurmakla, saldırganlığın onaylanabilir olduğunun gösterildiğini ileri sürerler. Çocuğunuz sürekli başka çocukların canını acıtıyorsa, en iyisi ona yeterli ilgi gösterip göstermediğinizi ve enerjisini harcaması için yeterli olanağı sağlayıp sağlamadığınızı gözden geçirmenizdir.

Kuşkusuz herşeyin üst üste geldiği günler de olur. Böyle bir durumda çoğu kişi denetimini yitirip, olmadık yere çocuğunu hırpalar. Eğer sert vurmadıysanız, suçluluk duygusuna kapılmanız gerekmez. Aslında tokadı anlamak, çocuk için, sizin karmaşık duygularınıza akıl erdirmekten çok daha kolaydır. Ama aşırıya kaçtığınızı düşünüyorsanız, daha sonra özür dilememeniz için hiçbir neden yoktur.

Etiketler: çekingen çocuk, çocuk disiplini, çocuk dövmek, çocuklara tokat atmak, çocukların gelişimi, çocukların psikolojik gelişimi, ürkek çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim