Çarşamba

Kis aylarinda diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler



KIŞIN DİYET YAPANLAR DİKKAT
Kışın diyet yapanlar dikkat
Forma girmek için dermansız kalmanıza gerek yok. Bu noktalara dikkat etmeniz yeterli.

Kendimizi yorgun hissettiğimiz mevsim dönümlerinde, yaptığımız diyetle daha da bitkin olacağımıza dikkat çeken diyetisyen Yekbu Köseoğlu, "Uzun süren diyetlerde vitamin-mineral eksiklikleri olabilir" diyor.

Diyetisyen Yekbu Köseoğlu, kışın diyet yaparken vücudu yorgun düşenler için sorularımızı yanıtladı.

Diyet yapmak yorgunluğa neden midir?

Diyet yaparken önemli olan yetersiz, dengesiz ve çok düşük kalorili beslenerek vücudunuzu yormamaktır. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve posa tüketim miktarları, bir fabrika gibi çalışan vücudumuzun enerji ve zindelik kaynaklarıdır. Uzman kontrolünde vitamin-mineral destekli zayıflama programları, bağışıklık sisteminize zarar vermeyecek ve enerji kaybınıza sebep olmayacaktır.

OMEGA 3 YARARLI

Zayıflarken bünyemizi de zayıflatıyor muyuz?

Çok düşük kalorili ve tek tip besin içeren diyetler uyguluyorsak, evet bünyemizi de zayıflatıyor, hastalıklara yakalanma riskimizi artıyor ve vücudumuzu yorgun düşürüyoruz. Bu tip diyetlerin uzun süre uygulanması vitamin eksiklikleri, saçlarda dökülme, depresyon ve hatta daha ileri aşamalarda regl düzensizliğine bile neden olabilir. Bu sebeple diyet yaparken alınan besinlere dikkat edilmelidir.

Diyet yaparken yorgun düşmemek için neler yapılmalıdır?

Özellikle kendimizi yorgun hissettiğimiz mevsim dönümlerinde, bir de üzerine diyet yapıldığında, yorgunluğumuz daha da artar. Uzun süren diyetlerde belirli miktarlarda vitamin-mineral eksiklikleri olabilir. Bu sırada bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için vitaminmineral kürleri uygulanabilir. Multivitamin- mineraller, Omega 3 ve bazı antioksidan ürünler, bağışıklık sistemimizi destekleyip güçlendirir. Uygulanan vitaminlerin mutlaka kişiye özel dozlarda, uzman kontrolünde kullanılması gerekli. Özellikle kış aylarında bağışıklığı destekleyici ve yorgunluğu azaltıcı multivitamin, Koenzim Q10 ve Omega 3 alınabilir.

SELENYUM ÖNEMLİ

Diyet yaparken sağlıklı yaşamaya devam edebilmek için hangi vitamin lere ihtiyaç vardır?

Sağlıklı yaşam için; A, C, E, D, K ve B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor, iyot, magnezyum, selenyum, potasyum ve sodyum gibi vitamin-minerallere ihtiyaç duyarız.

ANTİOKSİDANLAR TOKSİNLERİN ETKİSİNİ AZALTIR!

Vücudun bağışıklık sistemi ile hastalıklar arasında yakın bir bağ olduğunu düşünürsek, hangi besinleri almamızı tavsiye edersiniz?

Bol meyve ve sebze tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Çünkü meyvelerin ve sebzelerin yapısında bulunan antioksidanlar, vücudumuzda biriken toksinlerin zararlı etkilerini azaltır. Günde en az 4-5 porsiyon meyve, bol bol çiğ sebze ve salata tüketmek yararlı olacaktır. Ayrıca yeterli miktarda protein (et, tavuk, balık, yumurta), karbonhidrat (ekmek, pilav) ve lifli besin tüketmek de vücudumuzu sağlıklı kılmak için gereklidir. Beslenme eksikliği veya emilim problemi olan kişilerde, besinlerle alınan miktarlar yeterli olmayabilir. Buna özellikle Türk mutfağının pişirme kültürünü de eklediğimizde besin desteği almanın yararı mutlaka olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder