Çarşamba
Hangi sebzelerde ne tur vitaminler bulunur
HANGİ VİTAMİN HANGİ SEBZEDE VAR?
Zayıflarken vücudumuzun bağışıklığının düşmemesi için almamız gereken vitaminler nelerdir?
En önemli anti-oksidanlar ve vitamin-mineraller A, C, E ve B vitaminleri, Omega 3, selenyum, çinko ve beta-karotendir. Bu besin öğelerinin başlıca kaynakları şunlardır:
C vitamini: Limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz, kuşburnu ve ahudududa bulunur. Serbest radikallere karşı savunma mekanizması geliştirir.
E vitamini: Ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türlerinde bulunur. Selenyum ile birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok kanser türüne karşı vücudumuzu korur. Kalpdamar ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltır.
A vitamini: Havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli ve domateste bulunur. Bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar.
Beta-Karoten: Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten, bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında artış sağlar. Ayrıca beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür.
Probiyotikler: Probiyotikler; bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimidir ve bağışıklık sistemini destekler. Bağırsak florasını düzenleyerek zararlı mikro-organizmaların üremesine engel olur.
Omega 3: Balıkta ve yağlı tohumlarda (ceviz, badem, fındık, keten tohumu) bulunan Omega 3, kalp ve damar sağlığımızı korur; bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder