Salı

Enerji deposu ananas


İlk defa Orta ve Güney Amerika'da yetistirilen ananas, Avrupa'ya tanitildiktan sonra yaygin olarak kullanilmaya baslanmis.

Ananas genis ve silindirik yüzeyli, pürüzlü, kahverengi-sari karisimi bir renk tasiyan bol lifli tropik bir meyve.

Meyve olarak yenilebilir, suyu cikartilarak kokteyllerde kullanilabilir. Meyve veya sebze olarak ya da salata malzemesi olarak tercih edilebilir.

Muzdan sonra Amerika'da favori tropik meyveler arasinda ikinci sirada yer aliyor.

Kansere karsi etkili Taze ananas bromelin enzimini icerir. Bromelin protein ayristirici ve sindirimine yardimci bir enzimdir.

İlk kez 1957 yilinda tanimlanmis ve bircok arastirmaya konu olmustur. Kükürtlü bilesikleri iceren bromelin enzimi sadece protein sindirimine yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda siskinligin ve ödemin atilmasina da katkida bulunur.

Deneysel calismalarda kanser önleyici etkilerine rastlanmistir. Klinik calismalarinda ise siskinligin ve ödemin görüldügü sinüzit, bogaz agrisi, kireclenme ve gut gibi iltihabi durumlarda iltihap önleyici etki göstererek siskinligin azalmasina yardimci olabilecegi saptanmistir.

Ananasin tek basina ögün aralarinda sap kisminin ve gövdesinin tüketilmesiyle bromelin enziminin iltihap ve ödem önleyici etkisi maksimum düzeyde artirilabilir.

Bagisiklik sisteminin destekcisi Ananas biyoyararliligi yüksek olan C vitaminini icerir.
C vitamini antioksidan özelligiyle vücutta hasar olusturan serbest radikallerin etkisini azaltmakta ve hücre kaybini önleyebilmektedir.

Yüksek düzeyde serbest radikal damar hasarina neden olup hasari ilerletmekte, astim ataklarini siklastirmakta, kolon hücrelerine zarar verip kolon kanseri riskini artirmakta,
eklem agrilarinin görüldügü hastaliklara neden olabilmektedir.

Ananas besinlerle az miktarda alinan manganezin de zengin bir kaynagidir. Manganez enzimlerin etkinliginin görülebilmesi ve antioksidan özelligin daha verimli olabilmesi icin önemlidir.

Ananas manganezin yani sira iyi derecede B1 vitamini icerir. B1 vitamini enzimatik reaksiyonlarda tamamlayici ve enerji üretiminde yardimcidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
 
 
 
Copyright © Haber Keyfim